Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt riittää, totesi saarivaltio – kun omistaja ei hae 80 miljoonan euron huvialustaan, se myydään eniten tarjoavalle

Antigua ja Barbuda on pieni saarivaltio Karibianmerellä. Asukkaita on noin 90 000. Luonnonvoimat ovat koetelleet valtioon kuuluvia saaria usein. Syksyllä 2017 lähes koko Barbudan infraskruktuuri tuhoutui hirmumyrskyn iskettyä alueelle.

Raha on siis tarpeen, sillä korjaustyöt ovat kalliita ja hitaita.

Niinpä muu maailma todennäköisesti iloitsee Antigua ja Barbudan päätöksestä myydä Alfa Nero -niminen huvijahti, joka on seisonut yli vuoden Falmouthin satamassa. Paikallisten viranomaisten mukaan Alfa Neroa on todistetusti käyttänyt venäläinen oligarkki Andrei Guriev, jonka omaisuuden arvoksi talouslehdet ovat arvioineet noin 4,4 miljardia euroa. Guriev, 63, kuuluu Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin ja rakensi jättiomaisuutensa kemianteollisuudessa.

Antigua ja Barbuda kertoo antaneensa Gurieville viime syksynä ja vielä tänä vuonnakin useita kehotuksia tulla todistamaan aluksen omistusoikeus ja hakemaan se pois. Aluksen omistajaa on samoin etsitty useilla virallisilla ilmoituksilla. Saarivaltion mukaan mitään ei ole tapahtunut, joten huvialuksen pakkomyynti on ollut jo jonkin aikaa käynnissä.

Antigua ja Barbuda sanoo saaneensa aluksesta useita tarjouksia, ja kertovansa Alfa Neron kohtalosta tällä viikolla.

Valmistuttuaan vuonna 2007 huvialus Alfa Nero arvioitiin noin 110 miljoonan arvoiseksi. Asiantuntijat arvioivat sen myyntihinnaksi nyt noin 80 miljoonaa euroa, sillä yli vuoden satamassa seisonut alus tarvitsee ehostusta.

Tapaus Alfa Nero kertoo Venäjän ökyrikkaasta eliitistä jälleen paljon. Sadan miljoonan huvialuksen kohtalo ei paljon kiinnosta tai sitten Alfa Neron omistussuhteet ovat niin hämärät, ettei virallisia papereita haluta toimittaa vieraan valtion tutkittaviksi.