Aapiskukko kiekaisee isommalle lapsijoukolle

Laukaan kunta turvautuu erisyisjärjestelyihin, kun alakoulujen oppilasmäärä kasvaa. Kunta haluaa pitää opetusryhmien määrän nykytasolla. Kunta jakaa opetusresursseja Tarvaalan ja Vuonteen koulujen kesken. Lisäksi Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti yksimielise myös lisätä opetusresurssia 20 tuntia.

Tarvaalan koulun opettaja käy kahtena päivänä viikossa opettamassa Vuonteen koululla. Opetus voidaan järjestää 3-4 ja 5-6 yhdysluokassa. Näin kunta tukee Vuonteen koulun opetusta ilman että Tarvaalan opetus hankaloituu. Opettajan ollessa Vuonteella, Tarvaalassa on yksi opettaja, ja hänen tukena koulunkäynnin ohjaaja.

– Tämä on kuin pehmeä lasku lapsille. Savion, Vuonteen ja Tarvaalan lapset jatkavat koulukäyntiä rakenteilla olevassa ekokoulussa, ja opettaja tulee tutuksi jo etukäteen, kertoo sivistysjohtata Juha Tolonen.

Savion koulun oppilasmäärä on myös kasvanut, ja sinne lautakunta päätti lisätunnit jakamaan isoa 25 oppilaan 3-6 yhdysluokkaa. Alakoulujen opetuksen sivistystoimi on suunnitellut siten, että yli 25 oppilaan opetusryhmiä ei tulisi.

Laukaan kunnassa esiopetus, eli kouluun valmistava opetus toteutetaan siten, että päivähoitoa tarvitseville lapsille se järjestetään päiväkodissa. Muille lapsille opetus järjestetään koulujen esiopetusryhmässä.

Esiopetusta järjestetään Laukaan kirkon kylän, Kuhaniemen, Kuusan, Leppäveden, Lievestuoreen, Savion, Vehniän, Äijälän, Valkolan ja Vihtavuoren koululla syksyllä alkavana lukuvuonna. Esiopetusryhmät muodostetaan Aarrelaivan, Hulinan, Jokiniemen, Kirkonkylän, Laukaan Aurinkoon, Laulupuuhun, Leppäveden, Lievestuoreen, Merikarhun, Rauhalan, Vihtavuoren ja Viilinkin päiväkoteihin.

Laukaan lukio-opiskelijoiden määrään ennakoidaan voimakasta kasvua. Kunnan lukioon on 96 ensisijaista pyrkijää. Työjärjestys on laadittu siten, että mahdollisimman moni hakija voitaisiin ottaa Laukaan lukioon.

Rehtori Helinä Patana esitti kasvun ja oppimisen lautakunnalle aloituspaikkamäärän nostoa 12:lla.

– Lautakunta hyväksyi esityksen, ja näin paikkamäärä vastaa hakijamäärää 96:tta. Laskelmieni mukaan opiskelijalisäys kasvattaa myös valtionosuutta, ja se kattanee kurssien tuottaman lisän henkilöstökuluihin, toteaa Patana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .