Ahdistaako kaaos? – Käy läpi eteisen irtotavarat neljästi vuodessa

Eteinen on ensimmäinen asia, jonka vieraamme näkevät kodistamme – silti se on usein myös juuri se paikka, johon kaikenlainen irtotavara kerääntyy sekalaiseksi kasaksi.

– Eteiset ja keittiöt ovat usein kaikkein ongelmallisimpia paikkoja. Niihin kasautuu liikennettä ja toimintaa joka päivä, ammattijärjestäjä ja ajankäytön valmentaja Helena Örmark toteaa.

Hän tietää myös, että tavarat ja kodin järjestys herättävät paljon tunteita.

– Herääkö eteisessä ahdistus tai lamaannus vai onko se paikka, josta lähtö onnistuu helposti ja jonne on mukava palata? Tunnetila jatkuu eteisestä helposti muuhunkin päivään.

 

Ammattijärjestäjät Helena Örmark ja Laura Holmström ovat yhtä mieltä siitä, että perusongelma eteisen kaaoksen takana on usein se, että eteisessä on yhtä aikaa eri vuodenaikojen vaatteita ja välineitä. Kesävaatteet saavat seuraa välikausivaatteista, ja kaikkien perheenjäsenten tavarat ovat keskenään sekaisin.

Rääkkyläläinen Örmark kannustaa tekemään neljä kertaa vuodessa eteisen inventaarion, jossa raivataan päättyneen kauden vaatteet varastoon. Samalla näkee, kuinka paljon mitäkin vaatekappaletta on, mikä on rikki ja mikä pesun tarpeessa.

– Monilla on epätietoisuutta siitä, kuinka paljon vaatteita lopulta omistaakaan, Örmark tietää.

– En koskaan kannusta ostamaan lisää tavaraa ennen kuin on ensin selvittänyt, mitä jo omistaa, Laura Holmström komppaa.

Uusia säilytyslaatikoitakaan ei kannata ostaa ennen kuin on miettinyt, millaisille todella on tarvetta.

 

Kun jokaisella perheenjäsenellä on oma naulakko, hylly tai kori, tavarat myös päätyvät sinne helpommin. Kunkin perheenjäsenen oma paikka voidaan merkitä vaikka värillä tai hauskalla tarralla.

– Pienetkin lapset ovat näin oppineet nopeasti, mistä omat tavarat löytyvät. Lapsethan tykkäävät rutiineista, joten se laskee myös lapsen stressitasoja, Örmark sanoo.

Kun kaikki yhden perheenjäsenen eteistavarat ovat samassa paikassa, helpottuu myös kausi-inventaarion tekeminen.

Kengätkin voi jättää oman naulakkopaikkansa alle. Örmark kertoo suurperheestä, jossa merkittiin jopa maalarinteipillä lattiaan, missä on kunkin kenkien paikka.

Eniten käytetyt tavarat pitäisi saada helposti esille ja takaisin paikalleen.

– Mitä enemmän vaiheita, sitä vaikeampi noudattaa, Holmström tiivistää.

Hänen kerrostalokotinsa eteisessä on liukuovikaapit, joiden takana on paikat lasten tavaroille sekä ”laukuntyhjennyslokerikko” avaimille sun muulle pikkutavaralle.

 

Varastotilat kannattaa pitää hyötykäytössä niin, että sesonkitavaroita on helppo vaihtaa, eivätkä ne hautaudu varaston uumeniin.

– Itselläni roikkuu häkkivaraston verkkoseinässä Ikean kasseja, jotka on nimetty henkilöittäin, pääkaupunkiseudulla asuva Holmström kertoo.

– Myös tyhjiöpussit toimivat pienessä tilassa.

Tavarakartalla pysymistä helpottaa eteisen komeron sisäpuolelle kiinnitetty lappu, jossa lukee, mitkä tavarat on viety varastoon.

– Sen avulla voi nopeasti vilkaista esimerkiksi, mitä vaatteita esikoiselta jäi varastoon kuopusta varten, Holmström vinkkaa.

 

Helpoimpia eteisiä ovat Helena Örmarkin mielestä sellaiset, joissa on leveää aulatilaa; hankalimpia ovat pitkulaiset eteiset.

– Silloin vanhemmat voisivat antaa lapselle hänen oman vaatekorinsa ja pukeutuminen tapahtuisi väljemmässä kohdassa.

Eteisissä pyörii usein myös pyöräilykypäröitä ja harrastusvälineitä. Örmark miettii, voisiko niille keksiä muita toimivia säilytyspaikkoja.

– Voisiko pyöräilykypärä olla kiinni repussa lapsen omassa huoneessa?

Maaseudulla asuva Helena Örmark on siitä onnellisessa asemassa, että heidän talossaan on kaksi eteistä.

– Toinen on vieras- tai pyhäeteinen, jossa tavarat ovat liukuovikaapissa. Toinen on rönttäeteinen, jossa pidetään navetta-, metsästys- ja koiranulkoilutusvaatteita. Se eteinen yhdistyy suoraan kodinhoitohuoneeseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .