Expressen: Kuparikolikon avulla pelastat kulahtaneenkin viinin

Niksi voisi perustua kuparin ja rikin kemialliseen reaktioon.

Tuliko ostettua huntturassa viiniä, jota ei juo kukaan irvistelemättä? Unohtuiko vajaa pullo lempiviiniäsi pitkäksi ajaksi korkki auki kaapin hyllylle? Expressenin niksisivuilla neuvotaan, miten viinin voi vielä pelastaa.

Lehden mukaan viisi prosenttia myydystä viinistä on pilalla jo myyntihetkellä: happoa on liikaa tai liian vähän tai esimerkiksi bakteerit ovat voineet pilata viinierän. Lopputuloksena on, että viini maistuu palaneelta kumilta tai mädältä kananmunalta.

Avuksi otetaan kuparikolikko. Kolikko pestään ensiksi todella hyvin.

– Kaada pilaantunut viinilaseihin, pistä joka lasiin kuparikolikko ja hämmentele laseja hiljalleen teelusikalla.

Sitä, miten kauan hämmentämistä pitää tehdä, niksipalsta ei kerro.

– Ota kolikko lasista ja nauti! Viinin maun muutos on maaginen. Paha haju ja rikkiin vivahtava maku ovat tiessään.

Jos niksi toimii, selitys on ehkä siinä, että kupari reagoi viinin tiolien (rikkiyhdisteet) kanssa. Lopputuloksena on vaarattomia, hajuttomia ja mauttomia kuparisulfaattikristalleja.

Lähde: Expressen