Huijarin tie voi päättyä rekisteriin

Vahinko- ja vilppirekisterit auttavat vakuutusyhtiöihin kohdistuvan rikollisuuden torjunnassa. Jos haet samasta vahingosta korvausta useasta eri yhtiöstä, jäät kiinni.

Oletko tiennyt, että jokainen vakuutusyhtiölle tekemäsi vahinkoilmoitus kirjataan vakuutusyhtiöiden yhteiseen vahinkorekisteriin? Rekisterin avulla seurataan asiakkaiden vahinkoalttiutta ja tarkistetaan, onko asiakas hakenut korvausta samasta vahingosta useasta yhtiöstä. Vahinkorekisteri on ollut Suomessa käytössä vuodesta 2002.

Jos et ole tietoinen, et ole ainoa. Näyttää nimittäin siltä, että ”tuplakorvauksien” hakeminen olisi hieman lisääntynyt.

– Se viestii siitä, että vahinkorekisteriä ei tunneta eikä vakuutusesitteitä lueta. Rekisterin käytöstä kerrotaan kaikissa vakuutustuote-esitteissä, sanoo johtaja Risto Karhunen Finanssialan Keskusliitosta.

Rekisteristä löytyy tällä hetkellä yhteensä 8–9 miljoonaa vahinkotapahtumaa. Tapauksia on koottu rekisteriin 15 vuoden ajan ja niitä säilytetään siellä kymmenen vuotta. Suunnitteilla on säilytysajan vähentäminen viiteen vuoteen.

Vahinkorekisterijärjestelmän hälytys ei välttämättä tarkoita, että vahinkoilmoituksessa olisi jotakin vialla. Se auttaa vakuutustutkijoita tunnistamaan, mitä tapauksia kannattaa käydä tarkemmin läpi. Suomessa toimii reilut 30 vakuutusetsivää.

– Arviolta 5–10 prosenttia vakuutusyhtiöihin tulevista vahinkoilmoituksista on jollakin tavoin outoja. Osa niistä on ihan ok, mutta tarinat voivat olla niin erikoisia, että ne herättävät huomiota, Karhunen kertoo.

Hänen mukaansa rekisteri on kuitenkin vain yksi työkalu väärinkäytösten ennaltaehkäisyssä. Osa huijareista paljastuu vakuutuskäsittelijöiden ammattitaidon ansiosta, osa vakuutusyhtiöiden käyttämän analytiikan avulla.

Vakuutusyhtiöt maksavat korvauksia vuosittain noin 600 miljoonaa euroa erilaisista omaisuusvahingoista, kuten esimerkiksi tulipaloista, vesivahingoista ja rikosvahingoista. Lisäksi vakuutusyhtiöt korvaavat tapaturmista yli 700 miljoonaa euroa.

Finanssialan Keskusliiton teettämien haastattelututkimusten mukaan joka viides vastaaja tuntee vakuutusyhtiötä huijanneen henkilön.

Suomalaiset yrittävät huijata eniten koti-, matka- ja autovakuutuksissa. Yleinen tapa on paisutella vahingon laajuutta vähintään omavastuun suuruiseksi tai lisätä vahinkoilmoitukseen jo aiemmin vahingoittunutta tavaraa. Petoksen kohteet ovat useimmiten esineitä tai auto.

Tosin ihmisten luovuudella ei ole mitään rajaa, ja takavuosilta tunnetaan esimerkiksi tapaus, jossa lavastuksen kohteena oli oma kuolema. Omaiset hakivat henkivakuutuksesta korvausta väärennetyllä kuolintodistuksella.

Karhusen mukaan uusi ilmiö ovat väärennetyt ostokuitit ja tiliotteet.

– Iranin Teheraniin matkustanut suomalaismies ilmoitti vakuutusyhtiölle, että hän oli joutunut taksikolarin takia sairaalaan ja sairaalalasku oli ollut 25 000 euroa. Kuitit ja dokumentit vaikuttivat olevan kunnossa. Rekisteri kuitenkin osoitti, että mies oli tehnyt saman ilmoituksen kahteen muuhunkin yhtiöön. Tarkemmassa tutkinnassa ilmeni, että kuitit oli väärennetty eikä mies ollut käynyt koko sairaalassa, Karhunen kertoo esimerkin.

Mies sai ehdollisen vankeustuomion.

Teheranin esimerkkitapauksen mies kirjattiin vakuutusyhtiöiden väärinkäytös- eli vilppirekisteriin. Vuodesta 1995 alkaen käytössä olleen rekisterin avulla yhtiöt vaihtavat tietoja henkilöistä, jotka on tuomittu vakuutuspetoksesta tai joista vakuutusyhtiö on tehnyt rikosilmoituksen poliisille. Tiedot on poistettava rekisteristä, jos henkilö on tuomioistuimessa todettu syyttömäksi tekoon tai oikeusprosessista on luovuttu. Vilppirekisterin merkintä on poistettava viimeistään viiden vuoden kuluttua.

– Jos jää vakuutuspetoksesta kiinni, asia ilmoitetaan poliisille, Karhunen kertoo.

Vilppirekisteriin joutuneelle henkilölle vakuutusyhtiön ei tarvitse myöntää viiteen vuoteen vapaaehtoisia vakuutuksia. Ongelmia se tuottaa esimerkiksi autoa ostaessa, jos rahoittajana on rahoitusyhtiö.

– Rahoituspäätöksen ehtona on kaskovakuutus, ja väärinkäytösrekisterimerkintä saattaa estää kaskon saamisen, Karhunen sanoo.

– Myös asunnon vuokrasopimuksen saaminen voi vaikeutua. Sopimuksen ehtonahan on usein voimassa oleva kotivakuutus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.