Huippuluokkainen äänentoisto ja valoshow kotibileisiin – näitä laitteita kuluttajat nyt ostavat

Suoratoistopalveluiden, kuten Spotifyn ja Youtuben, suosio näkyy myös langattomien kuuntelulaitteiden, kuten bluetooth-kaiuttimien kysynnän kasvuna.

– Kuluneen puolen vuoden aikana markkina on kasvanut vähintään 15 prosenttia ja parhaimmillaan 40 prosenttia kuukaudessa viime vuoden vastaaviin lukuihin verrattuna, kertoo teknologiatuotteista vastaava kaupallinen johtaja Jarno Sainio Gigantista.

Elektroniikan tukkukauppiaat ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo vahvistaa, että trendi on yleinen kaikilla jälleenmyyjillä. Hänen veikkauksensa on, että hellekesä on toiminut hyvänä myyntimiehenä.

– Kun on lämmintä, niin ihmiset ovat paljon ulkona ja vievät musiikin sinne mukanaan.

Bluetooth-kaiutinten kehitys on ollut nopeaa.

– Tuotteiden kokoluokka on mennyt pienemmäksi, joten kaiutin on kätevä pitää mukana. Osa menee jopa taskuun. Samalla kuitenkin äänentoiston ja basson voimakkuus on ihan huippuluokkaa tänä päivänä, sanoo Markus Nummisalo.

Kaiutinten hinnat lähtevät noin 20 eurosta ylös päin.

– Kahdenkympin kaiuttimella ei ainakaan tule kuulovaurioita, Sainio arvioi matalatehoisia pikkukaiuttimia.

– Sellainen on kuitenkin hyvä ensimmäiseksi kaiuttimeksi, lasketteluun tai reppuun, hän suosittelee ja huomauttaa, että kaiuttimen roikottaminen repussa on turvallisempaa kuin kuulokkeiden käyttäminen.

– Kuulokkeet päässään lapsi ei kuule liikenteen ääniä.

Kalleimmat kaiuttimet maksavat satoja euroja. Sainion mukaan ostetuimmat kaiuttimet sijoittuvat kategoriaan 80–150 euroa.

– Se on hyvin kilpailtu hintaryhmä. Tässä hintaluokassa tulee mukaan ladattavuus, eli puhelimen voi ladata kaiuttimella. Kun musiikkia soitetaan ja livenä striimataan, niin akunkulutus on aika kova.

Vaikka kaiutin kulkee pitkälti puhelimen tai tabletin kavaljeerina, niitä käytetään myös televisiota katsellessa.

– Kuluttajat kuuntelevat esimerkiksi musiikkiohjelmia erillisellä kaiuttimella, kertoo Nummisalo.

Uusinta ovat valot, kertoo Sainio.

– Omista pojistani on hauska vetää verhot eteen ja mennä pimeään katsomaan valoja. Valot vilkkuvat musiikin tahdissa, ja kaiutinvalmistajan omasta appista saa vaihdettua värejä. Jos kuuntelee pehmeää musiikkia, voit laittaa punaista ja jos kuuntelee poppia, vilkkuukin monia värejä. Se luo tunnelmaa.

Valitsimme kolmeen esimerkkitilanteeseen bluetooth-kaiuttimet. Yksi kulkee repussa, yksi tarjoaa juhlatunnelmaa, kolmas ei pane kosteutta pahakseen. Saunakaiuttimeksi sopii Sainion kokemuksen mukaan roiskevesisuojattu tuote, mutta vesitiivis varsinkin.

– Monet valmistajat ilmoittavat optimaalisen käyttölämpötilan, joka on monesti jotakin -20:n ja 40:n välillä. Akku on se kuumuudelle kriittinen osa. Kaiutin kannattaa jättää alimmalle portaalle, missä kuumuus ei nouse yli valmistajan suosituksen.

Esimerkki: Minikaiutin, Clas Ohlson. Säänkestävä. Ei saa liian kovalle (4w), joten lapsi kuulee edelleen liikenteen äänet. Hinta 19,99e.

Esimerkki: JBL Pulse 360. Vedenkestävä. Kun kaiuttimen asettaa keskelle juhlatilaa, kaikki vieraat kuulevat musiikin yhtä hyvin 360-asteisen äänentuoton ansiosta. Hämärässä päälle kytketään valoshow. 198,90 e (Vertaa.fi).

Esimerkki: Ultimate Ears Megaboom, vedenkestävä, 360 asteen ääni. 219e (Gigantti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .