Hyvä koulureppu on sopivan kokoinen ja pysyy napakasti selässä, mutta ei hiosta

Pienelle koululaiselle reppu on tärkeä koulun aloituksen merkki. Repun tulee olla lapselle mieleinen ja malliltaan sellainen, että se kulkee vaivatta mukana. Selkäliiton toiminnanjohtaja, fysioterapeutti Kirsi Töyrylä-Aapio toteaa, että sopimaton reppu ei uusimman tutkimustiedon mukaan vaikuta selän terveyteen. Huonosti istuva reppu kylläkin hankaloittaa kulkemista ja on epämukava.

– Liian painava tai vääränkokoinen reppu voi aiheuttaa hankaumia tai hiertymiä lapselle. Lisäksi väärin säädetyt remmit tai liika paino voivat lisätä niska-hartiaseudun jännitystä.

 

Vanhempien tehtävänä on tarkistaa aika ajoin, että esimerkiksi repun olkahihnat ovat samanmittaiset. Joskus hihnat saattavat liukua lukoistaan.

Repusta ei tule pitää kiinni, vaan kädet liikkuvat ja kävely on vapaata. Erityisesti pyöräillessä tulee katsoa, että rintaremmi on kiinni, jotta reppu ei heilu holtittomasti selässä.

– Joskus lapselle ostetaan myös kokoonsa nähden liian iso reppu, Töyrylä-Aapio toteaa.

Hyvin istuva reppu myötäilee selän linjaa. Repun ja selän väliin on hyvä jäädä ilmaa, jotta reppu ei hiosta selkää.

Ekaluokkalaisen repussa ei tarvitse olla määrättömästi lokeroita ja pieniä sivutaskuja.

– Lapsi voi hukata tavaroitaan, jos taskuja on liikaa. Koulun aloittaminen on muutenkin jännittävää, eikä lapsi osaa välttämättä järjestelmällisyyttä, Töyrylä-Aapio sanoo.

Sen sijaan heijastimet ja vedenpitävät materiaalit ovat tärkeitä ominaisuuksia.

 

Pohjakovikereput sopivat isommille koululaisille ja teini-ikäisille, joilla on paljon kirjoja kannettavanaan. Kirsi Töyrylä-Aapion mukaan reppu on ryhdin ja selän kannalta parempi vaihtoehto kuin olkalaukku.

Mini-Laukun laukkukauppias Pauliina Kolarin mukaan uutuutena ovat nyt kauttaaltaan heijastinkankaasta valmistetut reput, ja värejäkin on useita.

– Nykyään jo lähes kaikki reput ovat materiaaleiltaan ja muotoilultaan niin hyviä, että vanhempien on helppo antaa lapsen itse valita merkiltään, väriltään ja kuvioiltaan mieleisin koulureppu, Kolari sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .