Iso muutos suomalaisiin koteihin: perinteisistä imureista luovutaan?

Entisessä elämässään parikymmentä vuotta sitten pikkuimurit – varsi-imurit ja rikkaimurit – olivat melko moitittuja kapistuksia. Niitä muistellaan usein huonotehoisina turhakkeina, joiden akku ei kestänyt kuin hetken.

Viime vuosina perinteisiä imureita pienemmät, akulliset versiot ovat kuitenkin taas yleistyneet, ja uusia malleja on tullut markkinoille tänäkin syksynä. Suosio kasvaa koko ajan, ja erityisesti joulumyynnistä odotetaan vilkasta.

Moni imurivalmistaja panostaa nyt nimenomaan varsi-imureiden kehitykseen. Valmistajat uskovat, että jatkossa yhä useampi haluaa imuroida varsi-imurilla perinteisen perässä vedettävän sijaan.

Tehot voivat olla jo yhtä suuria kuin perinteisillä imureilla. Varsi-imurit painavat yleensä muutaman kilon, ja kun johtoa ei ole, niitä on helppo käsitellä. Myös pelkkiä rikkaimureita on edelleen myynnissä.

Esimerkiksi opiskelijalle varsi-imuri voi hyvin riittää ainoana imurina, jos asunto on pieni eikä säilytystilaakaan ole paljon. Varsi-imuri voi olla hyvä ratkaisu ainoaksi imuriksi myös esimerkiksi veneeseen tai mökille. Viime jouluna moni sai varsi-imurin lahjaksi – yksi heistä oli 10-vuotias poika, jonka vanhemmat toivoivat innostuvan oman huoneensa siivouksesta. Tarina ei kerro, toteutuiko toive.

Valmistajat ovat viime vuosina kehittäneet kovasti myös varsi-imureiden ulkonäköä. Moni pitääkin imuria esillä eikä kaapissa, josta sitä ei ehkä tulisi edes yhtä helposti otettua käyttöön.

Halvimmissa malleissa akun luvataan kestävän noin vartin, kun taas joissain malleissa se kestää yli tunnin. Akun kesto riippuu toki myös käytetystä tehosta: aina ei ole edes tarpeen imuroida täydellä teholla, ja se lisää käyttöaikaa. Eniten myydään varsi-imureita, joiden akku ei lopu kovin pian.

Joissain malleissa on kaksi akkua, jolloin toinen voi olla latauksessa, kun toista käyttää, eli käyttöaika on rajaton. Joillain merkeillä samat akut käyvät myös muihin koneisiin, esimerkiksi porakoneeseen. Akkujen latausajat ovat litiumakkujen myötä lyhentyneet takavuosiin verrattuna.

Varsi-imureihin on saatavissa esimerkiksi erilaisia suulakkeita ja letkuja. Pölypusseja niissä ei ole, vaan imurin säiliö on tyhjennettävä, kun se täyttyy.

Halvimmillaan varsi-imurin saa alle satasella, ja kalliimmat mallit maksavat useita satoja euroja. Käytännössä leivänmurujen poistamiseen riittää pienempitehoinen ja akultaan heikompi yksilö kuin koko kodin siivoamiseen.

Marttaliitossakin on huomattu varsi-imureiden uusi tuleminen. Kotitalousneuvoja Outi Mehto arvelee, että niiden suosio perustuu näppäryyteen: pieni imuri on kätevä säilyttää ja käyttää. Yhä useampi asuu yksin ja aiempaa pienemmässä kodissa, joten välttämättä imurinkaan ei tarvitse olla suuri ja huipputehokas.

– Ihmisillä on yhä enemmän kiire, ja siivoaminen koetaan usein raskaaksi. Ehkä pientä imuria tulee käytettyä useammin kuin perinteistä, varsinkin jos se on esillä. Lisäksi välttyy pölypussin ostamiselta, jota moni pitää ongelmallisena asiana, Mehto pohtii.

Kun siivoaa usein ja vähän, ei tule tarvetta monia jo ajatuksena ahdistavalle suursiivoukselle.

– Jos siivoaminen hoituu ikään kuin muiden askareiden ohessa, niin sehän on tosi hyvä juttu. Tällainen pieni, esillä oleva imuri voi edistää sitä, etteivät pöly ja lika pääse kasaantumaan. Ja kun niin ei käy, ei imurin tehonkaan tarvitse olla kovin suuri.

Mehto arvelee, että varsi-imuri on parhaimmillaan kakkosimurina tai rikkasetin tilalla. Se voi olla hyvä apu myös monikerroksisessa tai sokkeloisessa talossa. Sitä voi pitää vaikka makuuhuoneessa, jonka siivoamiseen se saattaa riittää hyvin.

– Silloin ei tarvitse kannella varsinaista imuria esimerkiksi portaissa. Toisaalta pieni imuri on kevyt kantaa.

Varsi-imureiden hintahaitari on laaja.

– Laadukkaan perinteisen imurin taas voi saada melko halvalla, Mehto miettii.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .