Kaikki irti pyykkikoneesta – mitä iloa on farkkuohjelmasta tai pelkästä liotuksesta?

Kuluttaja-lehti: Uusissa pyykkikoneissa on ohjelmia pilvin pimein.

Nykyajan pyykkikoneissa voi olla kymmeniä eri pesuohjelmia ja niiden yhdistelmiä. Mukana on paljon sellaisiakin ohjelmia, joita ei välttämättä tiennyt tarvitsevansa. Ei ainakaan, jos jokainen pyykkipäivä pyörii samalla lämpötilalla ja ohjelmalla. Tunnustatko, että teilläkin kone jyrisee useimmiten sillä samalla perusohjelmalla? Vaihtuuko ohjelma ja lämpötila vain lakanapyykkiä ja hyvin likaisia vaatteita varten?

Kuluttaja-lehti (3/2016) kertoo, miten uusista pesukoneista ja niiden ohjelmista saa kaiken irti. Kuluttaja-lehden pesuniksien lisäksi mukana on joukko muita pyykinpesukoneiden tavallisia, mutta tuntemattomampia ohjelmia sekä vinkit, miten ohjelmia tulisi käyttää.

1) Mahdollisuus jättää viimeinen huuhteluvesi rumpuun

Kuluttaja-lehden mukaan tämä on hyödyllinen ominaisuus, kun koneessa pyörii rypistyvää ja linkousta huonosti kestävää pyykkiä. Pyykki ei rypisty vedessä lilluessaan. Jotkin uudet koneet jättävät pyykin viimeiseen huuhteluveteen yöohjelmalla (kyllä, sellainenkin on olemassa), jotta meluisin vaihe eli linkoaminen jää pois.

2) Ylimääräinen huuhtelu

Etenkin allergisessa perheessä ylimääräisen huuhtelun mahdollisuus on tärkeä, jotta vaatteista poistuvat varmasti pesuaineiden jäämät.

3) Pelkkä huuhtelu

Pelkkää huuhtelua saattaa tarvita, jos pesun jälkeen vaatteet tuntuvat siltä, ettei pesuaine ole peseytynyt kokonaan pois. Kuluttaja vinkkaa, että pelkkä huuhtelu toimii myös käsin pestyn pyykin huuhteluun.

4) Liotusohjelma

Liotusohjelmassa pyykit lilluvat seisovassa vedessä. Liotus pehmentää lian ennen varsinaista pesua. Liottaessaan kannattaa kuitenkin muistaa, että liotessaan tekstiilit päästävät herkästi väriä. Liotuksen jälkeen valitaan yleensä varsinainen pesuohjelma.

5) Eko-ohjelma

Eko-ohjelmien tarkoitus on säästää sähköä veden lämmityksessä. Ohjelmat paikkaavat usein veden alhaista lämpötilaa ohjelman kestolla ja saattavat siksi kestää muita ohjelmia pidempään. Eko-ohjelma ei ole siis kiireisen pyykkipäivän valinta, mutta säästää energiaa matalien lämpötilojen ansiosta. Sähkönkulutus puolittuu, kun pesulämpötilan laskee 60 asteesta 40 asteeseen.

Ekopesuohjelmilla on kuitenkin kääntöpuolensa, sillä kylmä ja vähävetinen pesu yhdistettynä runsaaseen pyykinpesuaineen käyttöön voi rikkoa koneen.

6) Farkkuohjelma

Farkkujen pesuun tarkoitettu ohjelma on usein myös tummien pyykkien ohjelma. Ohjelmaa ei ole yleensä tarkoitettu käytettävän täydellä koneella, sillä paksusta kankaasta valmistetut farkut tarvitsevat ympärilleen liikkumatilaa ja runsaasti vettä. Hellävarainen pesuohjelma pyrkii estämään farkkujen värien haalistumista.

7) Villaohjelma

Villaohjelmassa lämpötila on matala ja linkous hyvin kevyt, jotta villa ei huovu pilalle.

8) Käsinpesu ja hellävarainen pesu

Ohjelmat voivat olla erillisetkin koneissa, mutta ovat usein lähellä toisiaan. Ohjelmissa on matala lämpötila ja hellävarainen pesurytmi eli rumpu keinuu, ei pyöri ympäri.

8) Pikaohjelma

Pikaohjelma on nimensä mukaisesti nopea ohjelma vaatteille, joita ei ole lähes lainkaan pidetty tai jotka eivät ole likaantuneet. Pikaohjelmat ovat matalan lämpötilan ohjelmia, joissa ei ole esipesua.

9) Urheiluvaateohjelma

Urheiluvaatteetkin ovat saaneet oman pesuohjelmansa. Urheiluvaatteet kannattaa pestä matalissa lämpötiloissa, koska ne sisältävät usein paljon elastaania, joka menettää joustavuuttaan kuumassa. Urheiluvaatteiden pesuohjelmat ovat yleensä lyhyitä. Urheiluvaatteet kannattaa pestä heti käytön jälkeen, jotta hien haju ei pinty vaatteisiin.

9) Siliävien pyykkien ohjelma

Ohjelma sopii vaatteille, joita ei tarvitse silittää. Usein ohjelmaa suositellaan käytettävän vajaalla koneella. Ohjelma saattaa myös käyttää tavallista enemmän vettä, jotta vaatteet eivät rypisty vaan siliävät kuivuessaan.

Lähteet: Kuluttaja 3/2016, Yle, Miele, Samsung, Motiva

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.