Kasvisruokaa tarjolla joka päivä, sokeri vähemmäksi – näin Jyväskylän kouluruokailu muuttuu

Jyväskylän kaupungin ruokapalvelu Kylän Kattaus toimii uusien kouluruokasuositusten mukaisesti. Se lisää kasvisten määrää tarjolle ja vähentää sokeria jälkiruuista. Myös välipala muuttuu suosituksia paremmin vastaavaksi.

– Jyväskylässä tätä muutosta on ennakoitu jo pitkään, ja näin se ei ole iso. Tarkoitus ei ole lihasyönnin poisto, vaan lisätä kasvisten osuutta. Kun kasvisruoka on ensimmäisenä vaihtoehtona, se kannustaa maistamaan, kertoo lasten ja nuorten ruokailun vastaava palvelupäällikkö Paula Puikkonen.

Kylän Kattaus siirtää koulujen ruokasaleissa kasvisruoan ensimmäiseksi tarjolle ainakin yhteen lämpimään linjastoon huhtikuun alusta alkaen. Tämä toteutuu, kun se on linjaston kapasiteetissa mahdollista.

– Kun se joissain paikoissa ei ole mahdollista, niin lämpölevyn avulla niissäkin kasvisruoka tuodaan tarjolle. Kaikissa tulee siis kasvisruoka tarjolle, sanoo Puikkonen.

Sokerin määrää vähennetty

Uudet kouluruokasuositukset ohjaavat myös sokeripitoisten tuotteiden vähentämiseen. Koulujen jälkiruuista on vähennetty lisätyn sokerin määrää.

– Me olemme jo maltillisesti vähentäneet sokeria kiisseleistä, rahkoista ja puuroista. Rahkasta vähennys oli 10 prosenttia, ja mitään palautetta se ei nostanut, toteaa Puikkonen.

Myös maksullista välipalavalikoimaa on tarkasteltu suosituksen mukaiseksi. Makeiden tuotteiden tarjoilukertoja on vähennetty ja valikoimaa supistettu.

– Tarjolla on omavalmistepullaa ja marjapiirakkaa rasvaisten munkkien kaltaisten valmistuotteiden ohessa, sanoo Puikkonen.

­ Uuden hinnaston mukainen valikoima otetaan käyttöön huhtikuun alusta. Kylän Kattaus myy välipalaa niissä kouluissa, joissa myynnistä on sovittu koulun kanssa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .