Komissio ehdottaa uudistuksia verkkokaupan sääntöihin

Postimaksuihin haetaan alennuksia.

Euroopan komissio haluaa poistaa verkkopalvelujen maarajoitukset, alentaa postipakettien hintoja ja antaa viranomaisille paremmat mahdollisuudet puuttua epäasialliseen verkkokauppatoimintaan. Lisäksi audiovisuaalialan säännöt päivitetään koskemaan myös verkon videopalveluja.

Komissio ehdottaa lainsäädäntöä sen varmistamiseksi, että kuluttajia, jotka haluavat ostaa tuotteita ja palveluja toisessa EU-maassa, joko verkossa tai henkilökohtaisesti, ei syrjitä hintojen tai myynti- tai maksuehtojen suhteen. Erilainen kohtelu on mahdollista vain jos se on objektiivisesti perusteltua esimerkiksi arvonlisäveroon tai tiettyihin yleistä etua koskeviin näkökohtiin liittyvistä syistä.

Ehdotuksilla parannetaan myös rajat ylittävien pakettipalvelujen hintojen läpinäkyvyyttä ja viranomaisvalvontaa, jotta kuluttajat ja vähittäiskauppiaat voivat hyötyä kohtuuhintaisista lähetyksistä ja kätevistä palautusmahdollisuuksista myös syrjäisemmillä seuduilla.

Viranomaisille annetaan valtuudet tarkastaa, käytetäänkö verkkosivuilla maarajoituksia tai tarjotaanko niillä myynnin jälkeistä palvelua koskevia ehtoja, jotka eivät ole EU:n sääntöjen mukaisia, kuten vaikka lliian rajoitetut peruutusoikeudet.

Viranomaiset voivat myös määrätä huijauksiin syyllistyvät verkkosivut välittömästi suljettaviksi. Lisäksi voidaan pyytää verkkotunnusten rekisterinpitäjiltä ja pankeilta tietoja epäasianmukaisesti toimivan elinkeinonharjoittajan henkilöllisyyden selvittämiseksi.

Lähde: Euroopan komissio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.