Lasipullot lähtevät kahteen suuntaan – lasin käyttötarkoitus määrää jatkokäsittelijän

Asiakas menee vähittäistavarakaupan pullonpalautusautomaatille ja latoo hihnalle lasipulloja, alumiinitölkkejä ja muovipulloja. Mitä pakkauksille sen jälkeen tapahtuu?

Kaikki alumiini- ja muovipakkaukset ottaa hoitoonsa Suomen Palautuspakkaus Oy (Palpa Oy). Palpan muovipullot ja juomatölkit menevät puristimen kautta omiin kuljetuspakkauksiinsa, joita ovat säkit ja aaltopahvilaatikot.

Lasipulloille kaupan takahuoneessa tapahtuu jako kahteen. Uudelleentäytettävät lasipullot ottaa hoitoonsa vuonna 2004 perustettu yleishyödyllinen Ekopulloyhdistys ry. Muut lasipakkaukset menevät Palpalle.

– Kuluttajat palauttavat Ekopullon uudelleentäytettävät ja Palpan materiaalina kierrätettävät juomapakkaukset vähittäiskaupan palautusautomaatteihin, Ekopulloyhdistys ry:n kehitysjohtaja Tapani Sievänen kertoo.

Palautusautomaatti lajittelee juoma-astiat eri osoitteisiin. Loppu onkin käsityötä.

– Palautusautomaatin tunnistustiedon perusteella kaupan takahuoneessa Ekopullon uudelleentäytettävät pullot lajitellaan pullopöydälle. Siltä pullohuoneen hoitajat pakkaavat ne manuaalisesti järjestelmään kuuluviin muovikoreihin sekä muovisille kennolevyille, Tapani Sievänen jatkaa.

Ekopulloyhdistyksen lasipullot pakataan pullokoreihin, Palpan pullot menevät lasiastiaan.

Ekopullon lasipulloja käyttävä yritys lajittelee ensin pullot. Sen jälkeen pullot pestään. Puhtaat pullot tarkastetaan ennen täyttöä.

– Pullojen tarkastuksessa hylätyt lasipullot toimitetaan lasinkierrätykseen, jossa niistä voidaan tehdä vastaavia uusia lasipulloja, Tapani Sievänen kuvailee pullojen matkaa järjestelmässä.

Hyväksytyt pullot täytetään, suljetaan sekä etiketöidään, minkä jälkeen pullot ovat valmiit toimitettaviksi kuluttajille.

Pullokoneelle pakkauksia vievän kansalaisen ei tarvitse asialla päätään vaivata.

– Kuluttajan kannalta asialla ei ole isompaa merkitystä. Meidän ja Ekopulloyhdistyksen lasipullot voi palauttaa samaan automaattiin ja molemmissa on sama panttiarvo, kymmenen senttiä pakkaukselta, johtaja Tommi Vihavainen Palpasta kommentoi.

Tämän vuoden alusta alkaen ovat myös mehupullot tulleet palautusjärjestelmään mukaan. Ne kaikki hoitaa Palpa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .