Lendo, Rahalaitos, Zmarta – Lainojen välityspalveluiden vertailussa paljastui isoja eroja

Harva television katselija tai radion kuuntelija on voinut välttyä lainojen välityspalveluiden ”kilpailuta lainasi” -mainoksilta. Vertailimme niistä kolmea, Rahalaitosta, Zmartaa ja Lendoa. Ne välittävät lainatarjouksia vakuudettomista lainoista nopeasti.

Täytän lainahakemukset kaikkiin kolmeen eräänä aamupäivänä samoilla tiedoilla. Toivon lainan määräksi 10 000 euroa ja laina-ajaksi kymmentä vuotta.

Lainan hakijalle esitetään liuta kysymyksiä: ne koskevat työsuhdetietoja, luottokorttien määrää, asuntolainan ja muiden lainojen suuruutta, haetun lainan käyttötarkoitusta sekä vuosi- tai kuukausituloja.

– Kaikkiaan kysymyksiä on noin 40. Niillä pitää kartoittaa koko taloudellinen tilanne, Lendon toimitusjohtaja Tiia Strandell toteaa.

Zmarta ilmoittaa samana päivänä kello 16:n maissa, että ”kaikki lainanmyöntäjät ovat nyt tehneet päätöksensä ja lainanhaku on päättynyt”. Lendo tekee samoin tuntia myöhemmin. Rahalaitoksen tekstiviestin mukaan voin seurata lainaprosessin etenemistä kirjautumalla Rahalaitoksen palveluun.

Saan kaikkien kolmen kautta useita lainatarjouksia, mutta vain osa täyttää kriteerit 10 000 eurosta ja kymmenen vuoden laina-ajasta.

– Suomalaiset hakevat usein hieman suurempaa lainasummaa kuin mitä oikeasti tarvitsevat, Zmartan toimitusjohtaja Tuomas Riski selittää lainatarjousten summien ja laina-aikojen vaihtelua.

Saan jo hakemuksen täyttöpäivänä eräältä lainantarjoajalta, Bigbankilta, sähköpostitse kutsun allekirjoittamaan heidän 10 000 euron lainatarjouksensa kuuden vuoden laina-ajalla.

Kolme päivää myöhemmin saan samankaltaisen viestin samoilla saatesanoilla. Toisessa tarjouksessa todellinen vuosikorko on kuitenkin 13,4 prosenttia, toisessa 27,1. Takaisin maksettavassa summassa olisi näin ollen yli 4 500 euron ero. Sähköpostiviesteistä ei käy ilmi, minkä välityspalvelun kautta lainatarjoukset ovat tulleet.

Bigbankin asiakaspalvelusta kerrotaan, että ero johtuu hakemuksissa antamieni tietojen eroavaisuuksista. Lendon kautta tekemässäni hakemuksessa olen Bigbankin asiakaspalvelun mukaan ilmoittanut kuukausittaiset nettotuloni 111 euroa pienemmiksi kuin Rahalaitoksen hakemuksessa. Lisäksi Rahalaitoksen hakemuksessa minulla on kaksi ilmoitettua velvoitetta, asunto- ja remonttilaina, Lendon hakemuksessa kolme, kun edellä mainittuihin lisätään luottokortti.

Rahalaitoksen ja Lendon kautta saamani lainatarjoukset MyLenderiltä ovat kuitenkin identtiset.

Oletan, että Bigbankin lähettämä huonompi tarjous on tullut Lendon hakemuksen kautta, mutta ei: pienemmät nettotulot ja useammat velvoitteet ovatkin johtaneet parempaan lainatarjoukseen.

– Luottokorttia pidetään usein positiivisena asiana, eli rahoituslaitos voi katsoa, että joku muu on jo luottanut tähän henkilöön, Finen vakuutus- ja rahoitusneuvonnan toimitusjohtaja Elli Reunanen tuumaa yleisellä tasolla.

Yritän mennä tarkistamaan Bigbankin lainatarjouksen myös Zmartan sivuilta, jotta näkisin takaisin maksettavan kokonaissumman, mutta en pääse tarjoukseen käsiksi. Soitan asiakaspalveluun, josta kerrotaan syyksi se, että Santanderin lainatarjous on valittu minulle parhaana. En kuitenkaan ole tajunnut tehneeni niin.

Kirjaudun vielä Lendon palveluun. Siellä minua odottaa teksti: ”Kiitos, että valitsit Bigbankin lainatarjouksen.”

Tällaistakaan valintaa en ole ymmärtänyt tehneeni.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .