Matkarinkkaa sovitetaan painojen kanssa – painopiste tulee olla yläselässä

Patikointiin ja painavien kantamusten kuljetukseen kehitetyt rinkat pakataan niin, että kuorman painopiste on yläselässä, noin lapaluiden kohdalla

– Liian alhaalla lantiolla oleva paino vetää kantajan asentoa takakenoon, ja niskan yläpuolella oleva painopiste tekee kävelystä huteran, selvittää myymäläpäällikkö Petri Ihanus Jyväskylän Partioaitasta.

Painavimmat tavarat sijoitetaan lähimmäksi yläselkää. Rinkan remmit säädetään siten, että paino jakautuu tasaisesti yläselän ja lantion kesken.

Ostotilanteessa rinkkaa sovitetaan painojen kanssa ja kullekin kantajalle etsitään paras rinkkamalli. Esimerkiksi olkaremmien pitää olla leveydeltään sopivat. Olkaremmit säädetään siten, ettei olkaremmien ja hartioiden väliin jää ilmaa.

Rintaremmin tehtävänä on estää olkaremmejä hankaamasta kainaloita ja valumasta hartioilta.

Ihanuksen mukaan rinkoissa on myös hartialeveyden sekä selän leveyden ja pituuden huomioonottavia säätömahdollisuuksia.

– Selkää vasten olevassa sivustassa on erimittaisia ja -paksuisia palkeita ja täytteitä, joiden ansiosta kantamus ei ole aivan selässä kiinni, vaan ilma pääsee kiertämään selän ja rinkan välissä.

Olkaremmeistä lähtevät ohuet tasapainoremmit. Ne kulkevat 45 asteen kulmassa olkaremmeistä rinkan pussiosaan.

Tasapainoremmeillä voi kävelyn aikana säätää painon kohdistumista.

– Ylämäessä remmejä kiristetään ja alamäessä löysätään, sanoo Ihanus.

Leveä lantiovyö ohjaa painoa alaselälle. Lantiovyön tulee kulkea suoliluun kohdalta.

Ihanus suosittelee välillä löysäämään olkaremmit ja vapauttamaan rinkan painon lantiovyölle, jotta veri pääsee vapaasti kiertämään ylävartalon alueella ja hartiat saavat välillä lepoa.

Naisille ja miehille on omat rinkkamallit. Naisten malleissa olkaremmit menevät kainalon alle ylempää kuin miesten malleissa. Myös lantiovyöt ovat erilaiset.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .