Miksi tulppaanit nuupahtavat nopeasti? Näillä vinkeillä värikkäät leikkokuvat saavat lisää elinpäiviä

Suomen suosituimmat leikkokukat – tulppaanit – ovat taas saapuneet kukkakauppoihin ja marketteihin. Sateenkaaren väreissä olevat tulppaanit sopivat keväiseen juhlaan ja arkeen sekä oman kodin piristykseksi tai tuliaiseksi ystävälle.

Joskus vasta ostettu tulppaanikimppu näyttää nuukahtavan maljakossa aivan silmissä. Missä voisi olla vika?

Kestävän ja pitkäikäisen kimpun valinta alkaa jo siellä kukkakaupassa tai marketin kukkapisteestä. Kannattaa valita sellainen tulppaaninippu, jonka kukat ovat vielä nupullaan. Liian nuppusia eli sellaisia, joista kukan väriä ei juuri erota, ei kuitenkaan kannata ottaa.

Tulppaanit, joiden lehdet ovat terveen vihreitä ja varret jämäkät, ovat hyvä valinta. Liian avonaiset kukat tai tulppaanit, joiden terälehdet repsottavat, ovat täysin hukkaostos.

Kotiinkuljetuksen aikana tulppaanit tulee suojata pakkaselta. Kukat kannattaa kuljetuksen ajaksi esimerkiksi kääräistä sanomalehteen (kuva oikeassa reunassa). Siinä ne pysyvät myös mukavasti ryhdissä.

Usein marketeissa tulppaanit myydään kuivista astioista, siis kokonaan ilman vettä. Tätä ei pidä hätkähtää, sillä leikkotulppaanit kestävät varastointia jonkin aikaa ilman vettä. Siksi onkin tärkeää leikata tulppaaneihin uudet imupinnat kotona, ja imeyttää kukat.

 

Kotona tulppaaneista katkaistaan terävällä veitsellä tai saksilla tulppaanien tyvestä parin kolmen sentin pala viistoon leikaten (kuva oikealla ylhäällä). Veitsen tai saksien tulee olla terävät, sillä tylsät sakset tai veitsi vain vaurioittaa ja jopa tukkii kukan uuden imupinnan.

Kun imupinta on leikattu, tulppaanit pannaan omassa pakkauskääreessä mahdollisimman kylmään veteen veteen. Myös lunta tai jäätä kannattaa maljakon pohjalle panna. Vettä voi liruttaa maljakkoon vain muutamien senttien verran.

 

Kääreen voi poistaa, kun tulppaaneja on imeytetty tunnin parin ajan. Tulppaanit kannattaa sijoittaa maljakkoineen vedolta suojattuun ja valoisaan paikaan, ei kuitenkaan suoraan auringonpaahteeseen, koska aurinko nuuduttaa sipulikukat hyvin nopeasti.

Tulppaanit säilyvät maljakossa noin viikon verran lajikkeesta riippuen. Kestävyyden takaamiseksi ja elinpäivien lisäämiseksi maljakossa olevia leikkotulppaaneja pitää muistaa hoitaa. Maljakossa oleva vesi ei myöskään saa loppua, sillä tulppaani nuupahtaa nopeasti.

Kannattaa myös päivittäin leikata uudet imupinnat ja vaihtaa vesi tuoreeseen, puhtaaseen ja jääkylmään veteen. Myös kukkien siirtäminen yöksi viileään pidentää niiden elinikää.

 

Jos kukat alkavat päivän parin päästä nuukahdella maljakossa, varsiin kannattaa leikata uudet vinot imupinnat, kääriä tiukasti kukkien ympärille paperia ja laittaa ne maljakkoon puhtaaseen kylmään veteen muutamaksi tunniksi.

Tulppaanit, kuten muutkaan sipulikukat eivät tarvitse veteensä kukkavirkistettä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .