Ole arkajalka, kannustaa viranomainen vanhempia

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto neuvoo, miten lasten kanssa harrastetaan turvallisesti.

Vapaa-ajan palveluiden turvallisuuden valvonnasta vastaa toukokuusta lähtien kuntien sijaan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Tukes valvoo jatkossa esimerkiksi uimahallien, kylpylöiden, huvipuistojen, laskettelukeskusten, luonto- ja liikuntapalveluiden sekä ohjelmapalveluiden turvallisuutta.

Ole rohkeasti arkajalka kesän riennoissa, Tukes kehottaa vanhempia.

Leikkikentillä lapsia leikittävät vanhemmat, vaellusta suunnittelevat aktiiviliikkujat ja ohjelmapalveluiden pariin yllytetyt polttarisankarit: tämä on muistutus teille. Vaikka vastuu turvallisuudesta onkin palveluntarjoajalla, jokainen kuluttaja voi itse vaikuttaa siihen, tapahtuuko kesänvietossa onnettomuuksia ja vaaratilanteita. Tuntemalla omat rajat ja kunnioittamalla niitä välttää usein myös riskit, kaikki palvelut eivät nimittäin sovi kaikille.

Vinkkejä turvallisuuden parantamiseen

Leikkikentät: Ota huomioon lapsen ikä- ja taitotaso, älä nosta häntä välineisiin, joihin hän ei itse pääse.

– Leikkikenttävälineet on suunniteltu siten, että pienimmät lapset eivät itse pysty kiipeämään vaativampiin välineisiin, joista voi esimerkiksi tippua korkealta. Lasten leikkejä tulee valvoa, mutta heidän tulee antaa leikkiä omalla tasollaan, ylitarkastaja Kaarina Kärnä kertoo.

Retkeilyreitit: Älä ole se luonnossa kulkija, jota etsitään helikopterilla maastosta.

– Mieti realistisesti maaston vaatimukset, reitin pituus ja oma osaamisesi. Jos suunnistus ei ole vahvuutesi, pysy mieluiten merkityillä ja ylläpidetyillä reiteillä. Ilmoita muille, mihin olet menossa ja koska olet tulossa takaisin. Kun arvioit oikein omat kykysi, et todennäköisesti ole se retkeilijä, jonka voimat uupuvat kesken kaiken, Kärnä jatkaa.

Ohjelmapalvelut: Polttarisankarinkaan ei ole pakko suostua kaikkeen.

– Vaikka sinua kuinka yllytettäisiin, ole tarvittaessa rohkeasti pelkuri. Jos johonkin osallistuminen ei tunnu itsestä järkevältä ja pelottaa, kieltäydy. On fiksua asettaa oma turvallisuus etusijalle. Tietty varovaisuus on vain hyvästä, Kärnä neuvoo.

Palautetta myös viranomaisille

Jos kuluttajapalvelun turvallisuus epäilyttää tai palveluun saamasi opastus on puutteellista, kannattaa antaa suoraan palautetta vastuutaholle eli toiminnanharjoittajalle.

Tukesiin voi tehdä ilmoituksen vaarallisesta kuluttajapalvelusta. Tämä tapahtuu kätevimmin Tukesin verkkosivuilta löytyvän lomakkeen avulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.