Pää tyynyyn – mutta minkälaiseen? Moni nukkuu yönsä väärän korkuisella tai liian vanhalla tyynyllä

Myttäätkö yöllä tyynyäsi kaksin kerroin tai vaihteletko paljon nukkuma-asentoa? Onko sinulla usein aamulla niskasärkyä ja muutenkin jäykkä olo? Yksi syy ongelmiin voi olla niinkin arkisessa asiassa kuin tyynyssä.

– Tyynyn tärkein tehtävä on tukea päätä, kaularankaa ja niskaa nukkuessamme. Meillä jokaisella on yksilöllinen kaulan ja niskan korkeus, joka vaikuttaa siihen, millainen tuki tyynystä pitäisi saada. Uutta tyynyä hankkiessa olisi hyvä tarkistaa oma nukkuma-asento ja patjan ominaisuudet, Familonin tuoteryhmäpäällikkö Sari Pakarinen sanoo.

Asiantuntijoiden mukaan korkeampaa tyynyä tarvitaan, jos nukkuu kyljellään tai kovemmalla patjalla. Pehmeämmällä patjalla suositellaan matalampaa tyynyä, koska lantio uppoaa enemmän patjaan, ja siten selän ja kaulan asento muuttuvat. Myös selällään nukkuville sopii matala tai puolikorkea tyyny, koska tärkeintä on pitää selkärangan asento mahdollisimman suorana.

– Vatsallaan nukkumista ei suositella ollenkaan, koska pää on silloin voimakkaasti kierrossa. Ulkomailla mahallaan nukkumista pidetään jopa vaarallisena, omt-fysioterapeutti Jouni Peltola lisää.

 

 

Korkeuden lisäksi tyynyä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sen täytteeseen ja pintamateriaaleihin. Perinteisten luonnonmateriaalien eli untuvan ja höyhenen lisäksi tyynyn sisällä voi olla eripituisia, -paksuisia ja -muotoisia täytekuituja, joista osa viilentää ja reagoi kehon lämpöön. Pintamateriaaleista puuvilla on edelleen yleisin, mutta pinta voi olla myös kokonaan tai osittain tekokuitua.

– Laadukas kangas säilyy hyvin pesuissa eikä kuitu tule pestessä kankaasta läpi. Napakka puuvilla on tiivis ja hengittää, Pakarinen kuvailee.

Viime vuosina suomalaiset ovat innostuneet ostamaan teknisempiä ja ergonomisesti muotoiltuja tyynyjä. Ergonomiset tyynyt sopivat erityisesti niskakivuista kärsiville, mutta niihin sopeutuminen voi viedä oman aikansa.

– Uudenlaiseen tyynyyn tottuminen vaihtelee muutamasta päivästä pariin viikkoon. Itse olin ensimmäistä kertaa ergonomista tyynyä testattuani kipeä joka paikasta kolme päivää. Sen jälkeen en ole muunlaisella tyynyllä suostunut nukkumaan, Tempurin aluemyyntipäällikkö Juho Borodulin kertoo.

 

Uutta tyynyä ei kannata hankkia sokkona, ja monissa huonekaluliikkeissä on nykyään aihepiiriin erikseen koulutettuja myyjiä. Parasta on, jos tyynyä pääsee testaamaan makuuasennossa ennen ostopäätöstä. Fysioterapeutti Jouni Peltolan mukaan ihmisten kannattaa luottaa omaan ensituntumaan tyynystä.

– Sopivin tyyny tuntuu hyvältä jo ensi hetkellä. Tyynyasioista puhutaan fysioterapiassa asiakkaiden kanssa jonkin verran, ja meilläkin on erilaisia malleja esiteltävänä. Vääränlainen tyyny on kuitenkin harvoin pääsyy niskaongelmiin. Mielestäni niska kannattaa hoitaa kuntoon jo ennen mahdollisen uuden tyynyn hankintaa, Peltola sanoo.

 

Tyynyä neuvotaan vaihtamaan parin kolmen vuoden välein. Borodulin mielestä suomalaiset nukkuvat liian vanhoilla tyynyillä. Tämä kävi selville Tampereen yliopiston Tempurille tilauksesta tehdystä tutkimuksesta pari vuotta sitten.

– Yleensä uutta tyynyä harkitaan vasta kun nukkumisesta on tullut ongelmallista. Vanha tyyny ei kelpaa enää kun se ei tue tarpeeksi. Tutkimuksessa jotkut kertoivat käyttävänsä jopa yli kuusi vuotta vanhaa tyynyä, Borodulin kertoo.

Omasta tyynystä tulee monelle niin rakas, että se pakataan mukaan kaikille reissuille. Hotelleissa on herätty huomaamaan, että tyynyt ovat asiakkaille paljon tärkeämpi juttu kuin peitot tai jopa patjat. Siksi monissa hotelleissa on tarjolla useampia tyynyvaihtoehtoja.

– Meillä sängyillä on aina pedattuna valmiiksi sekä kova että pehmeä synteettisellä täytteellä täytetty tyyny. Soittamalla respaan asiakas saa halutessaan tilalle luonnonmateriaaleilla täytetyn tyynyn. Luvan kanssa kirjaamme parhaan tyynytyypin asiakkaan profiiliin, muun muassa Scandic-hotelleja edustava aluepäällikkö Gabor Pusztai kertoo.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .