Päiväpeittojen käyttö on vähentynyt – sänky saa näyttää rennolta ja huolettomalta

Pussilakanoiden koot ovat vakiintuneet ja pysyneet pitkään samoina. Tyynyt ja peitot ovat Suomessa melko standardikokoisia, ja ne määrittävät pitkälti myös lakanoiden koot.

Yleisin koko pussilakanoille on 150 senttimetriä kertaa 210 senttiä ja tyynyliinalle 50 kertaa 60 senttimetriä. Suomalaisista pussilakanavalmistajista ainakin Vallilan, Finlaysonin ja Annon pussilakanasetit ovat tämän kokoisia.

 

Koot pussilakanoissa ja tyynyliinoissa ovat muuttuneet Finlaysonilla viime vuosina vain vähän. Muutamien senttien muutokset on tehty kuluttajien toiveiden tai tuotannon tarpeiden mukaan. Vallilallakaan ei ole ollut suuria muutoksia lakanoiden koossa.

Annon pääsuunnittelija Pia Lehtovuoren mukaan aikana, jolloin käsittelyjä oli vähemmän, koot saattoivat olla jonkun sentin isompia. Näin haluttiin varmistaa, ettei tuote kutistu liian pieneksi.

Lakanoiden pesuohjeisiin on kirjattu, että ne voivat kutistua pesussa viisi tai kuusi prosenttia merkistä riippuen. Valtaosa lakanoista on puuvillaa, ja yksi materiaalin ominaisuuksista on kutistuminen. Finlaysonin tuotantosuunnittelija Kristiina Kurpan mukaan merkinnässä on mietitty kutistumisvaraakin.

– Täytyyhän peiton mahtua pussilakanaan kutistuman jälkeenkin, Kurppa sanoo.

 

Annon Lehtovuoren mukaan kutistuminen riippuu pohjamateriaalista sekä tuotteen valmistustavasta ja käsittelystä. Esimerkiksi esipestyt materiaalit eivät juurikaan kutistu, kun taas pesemättömät laadut saattavat kutistua, etenkin ensimmäisellä pesukerralla.

Suosituspesulämpötila lakanoille on 60 astetta.

– Korkea pesulämpötila tuhoaa bakteerit ja poistaa tehokkaammin lian ja tahrat, neuvoo kotitalousasiantuntija Minna Hämäläinen Kymenlaakson Martoista.

Kuivausrummun käyttö olisi hyvä välttää, sillä se voi kutistuttaa lakanoita.

– Jos kuivausrumpua käyttää, siinä pitäisi olla alhainen lämpötila, Vallilan toimiston päällikkö Satu Hamara kertoo.

 

Vallilalla oli aiemmin valikoimissaan myös satiinilakanoita, joka on eri kudontatavalla tehtyä puuvillaa. Viime vuosina Vallila on keskittynyt enemmän perkaalipuuvillaan.

Finlaysonilla on huomattu, että lakanatrendeissä ajankohtaista ovat eri materiaalit, yksivärisyys ja hillityt kuosit, jotka ovat nousseet voimakkaiden kuosien rinnalle. Erityisesti pellavalakanoita on tarjolla enemmän. Myös Annon pussilakanoissa suosituimmat materiaalit ovat pellava ja puuvilla.

– Osa pitää kevyemmistä ja sileämmistä laaduista, kun taas toiset pitävät raskaamman ja rouheamman tuntuisista tuotteista. Tarjontaa pelkästään pellavien eri laaduissa ja käsittelyissä on valtavasti, Pia Lehtovuori sanoo.

 

Tuplapussilakanoissa on enemmän eroja. Sekä Vallilan että Finlaysonin tuplapussilakanalla on koko 240 kertaa 210 senttimetriä. Annon suurin pussilakanakoko on 230 kertaa 220 senttiä. Suomalaiset arvostavat edelleen omia peittoja.

– Parisängyssä käytetään usein yhtä yhteistä aluslakanaa, mutta sitten on omat pussilakanat, Satu Hamara kertoo.

Pia Lehtovuoren mukaan vuosikymmenten aikana on tapahtunut muutosta siinä, miten sängyt pedataan. Päiväpeiton käyttö on vähentynyt, ja monet petaavat nykyään päivisinkin pelkästään pussilakanoilla.

– Sänky saa olla rennon ja huolettoman oloinen, eikä lakanoita välttämättä edes silitetä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .