Pärjäätkö 72 tuntia ilman vettä, lämpöä ja ruokaa? – Tässä ohjepaketti katastrofin varalle

Sähköt poikki, kemikaalirekka poikittain ojassa, salaperäinen virus ja tulva. Siinä muutamia häiriötilanteista, joihin nykyaikaisen ihmisen pitäisi osata varautua. Koska yhteiskunta ei pysty syöksymään heti apuun katastrofin sattuessa, kansalaisten pitäisi pärjätä omillaan 72 tuntia eli kolme vuorokautta.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö valmentaa vapaaehtoisia varautumiskouluttajia eri järjestöihin.

Jos sähköt menevät poikki, hanasta ei tule juomavettä. Yhteiskunnan toiminnot voivat myös häiriintyä niin, että vesijohtovettä ei voi käyttää normaaliin tapaan.

Heti kun mahdollista, viranomaiset järjestävät vedenjakelun, mutta astiat pitää olla omasta takaa. Hyvin varautuneella kodilla onkin tarvittava määrä kannellisia astioita, kuten kanistereita.

Yhden ihmisen vuorokautiseksi vedentarpeeksi lasketaan noin 16 litraa, se sisältää juomaveden, ruoanvalmistuksen sekä hygienian.

Ennen puhuttiin kotivarasta, eli tietystä määrästä elintarvikkeita kotona. Kotivara ei ole mikään erillinen sinetöity elintarvikemäärä, vaan kotivaraa käytetään ja täydennetään koko ajan.

Kotivara on varautumista poikkeustilaan, oli kyseessä sitten luonnonkatastrofi, onnettomuus tai vaikka oma sairastuminen, joka estää liikkumisen kotoa. Elintarvikkeiden lisäksi siihen lasketaan päivittäistarvikkeita, kuten vaippoja, lääkkeitä ja hygieniatarvikkeita. Mikäli perheessä on lemmikkejä, myös niiden ruokkimiseen pitää varautua.

Sähköjen puuttuessa lämmin ruoka on valmistettava esimerkiksi avotulella, jos siihen sopiva alue on käytössä, tai sitten retkikeittimellä.

Mikäli sähköt ovat poikki, pizzataksi ei voi tuoda ruokaa ovelle, eikä lähikaupan ovi aukea.

Ruoan lisäksi kotona kannattaa pitää omia lääkkeitä parin viikon annoksen edestä. Ensiaputarvikkeet ja myös lemmikkien lääkkeet kuuluvat varattaviin asioihin.

 

Jos hanoista ei tule vettä, sitä ei tule myöskään vessan säiliöön. Vesikatkon tullessa vessan voi vetää kerran – eli säiliössä olevan veden verran.

Vessan huuhteluun ei tarvita vesijohtovettä, vaan sen voi hoitaa myös kaatamalla vettä vessanpönttöön. Mikäli tätä mahdollisuutta ei ole, tarpeet pitää tehdä esimerkiksi ämpäriin, jossa on muovipussi. Kuivikkeeksi laitetaan sanomalehtisilppua, multaa tai vaikka kissanhiekkaa.

 

Sähköttömässä talossa tarvitaan pimeän tullen jotain valaistusta, ellei haluta istua pilkkopimeässä. Kotona pitäisi olla tätä varten paristolla toimivia taskulamppuja tai muita valonlähteitä. Kynttilöistä tulee huoneeseen valon lisäksi myös lämpöä.

Jos sähköt menevät poikki talvella useaksi päiväksi, koti alkaa jäähtyä aika nopeasti. Jo etukäteen voi miettiä, missä talon huoneessa on vähiten ulkoseinää, ja tarvittaessa keskitetään elämä siihen huoneeseen. Asukkaiden oma ruumiinlämpö lämmittää huonetta jonkin verran ja valaistuksena toimivat kynttilät myös lämmittävät tilaa.

Päälle puetaan lämpimät vaatteet ja haetaan varastosta vielä vaikka makuupussi.

Jos yhteiskunnan toiminnot ovat häiriintyneet ja esimerkiksi sähköt ovat poikki, tietoa ei enää saa entiseen tapaan. Kännykkä on poissa pelistä kun lataus loppuu, nettiin ei pääse lukemaan uutisia, eikä tukalasta tilanteesta pysty kertomaan esimerkiksi hätäkeskukselle. Oman puhelimen virrankestoa voi lisätä sulkemalla kaikki ylimääräiset toiminnot laitteesta, mutta itse asiassa puhelin lakkaa toimimasta, kun linkkitornin akku tyhjenee. Kyse on muutamista tunneista.

Mikäli tiedonkulku on kokonaan poikki, viranomaisten tiedotuksia voi kuunnella radiosta, mutta sen pitää olla sellainen, joka toimii paristoilla ja kotona pitää olla toki myös paristot. Jos monenlaista huhua liikkuu, seuraa tiedotteita kanavista, jotka ovat sitoutuneet välittämään oikeaa tietoa. Näitä ovat isot mediatalot, kunnat ja avustusjärjestöt, kuten SPR.

Kun huolehditaan omista tarpeista, on tärkeää ja huomaavaista kysyä, miten naapuri pärjää. Seinän takana saattaa asua vanhus, joka ei pääsekään itse hakemaan vaikka puhdasta juomavettä viranomaisten järjestämästä jakelupisteestä. Tuodaan siis paitsi itselle, myös naapurille.

 

Lisätietoja: 72tuntia.fi

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .