Pidä pankkitiedot omana tietonasi äläkä päristele häiritsevästi mopolla, muistuttaa poliisi

Älä jätä arvotavaraa pihalle lojumaan, älä kerro vastaajassa lomailevasi juuri ulkomailla, äläkä anna pankkitietojasi kelle tahansa soittajalle. Mopoilla taas ei saa päristellä häiritsevinä letkoina, kaasujalkaa on syytä höllentää tiellä liikkuessa, ja vaikkapa polkupyörän tunnistetiedot kannattaa taltioida varkauden varalta.

Ja kun on hätä, on soitettava hätäkeskukseen – sähköpostin lähettämisestä poliisin vihjepuhelimeen ei ole kiireessä apua. Jos taas perhe tarvitsee lapsille passeja tai metsästäjä aselupaa, on varauduttava siihen, että lupapalveluissa on nyt sesonkiaika.

Kesävinkkejä listattiin tiistaina Keuruulla epävirallisessa juttutuokiossa, Sisä-Suomen poliisilaitoksen johdon edustajien virallisen vierailun lomassa. Visiittiin osallistui Keuruun, Multian, Mänttä-Vilppulan ja Petäjäveden kuntajohtajia, ja käyntikohteena oli Keuruun poliisiasema.

– Laitokseemme kuuluu 16 poliisiasemaa, ja käymme tämän vuoden aikana niissä kaikissa. Keuruun-vierailu oli kahdeksas, syksyllä jatketaan, kertoi poliisipäällikkö Timo Vuola.

– Vuosi on monin tavoin haasteellinen jo siksikin, että Jyväskylän poliisivankila on kiinni. Kuljetukset syövät aikaa liikenteenvalvonnasta, ja hätäkeskusjärjestelmäkin sitoo poliisivoimia. Tulosten valossa olemme kuitenkin edelleen eturivin poliisilaitos.

Keuruun poliisiaseman vahvuus on tällä hetkellä 17 poliisia. Asema on samaa yksikköä Jämsän kanssa, joten esimerkiksi Himoksen festivaalit työllistävät Keuruutakin.

Mänttä-Vilppulan poliisiasemalla on tätä nykyä toimintaa enää kerran viikossa, silloinkin vain tutkintaa ja lupavalvontaa. Kaupunki kuuluu pääsääntöisesti Oriveden tukikohdan partiointialueeseen.

– Poliisiasema ja poliisin näkyminen katukuvassa tuovat turvallisuudentunnetta. Tilanne on alueella hyvä, mutta esimerkiksi mopohäiriöt ovat jokavuotinen ongelma. Sitä vastaan käydään muun muassa ensi maanantaina koulukeskuksessa pidettävässä mopomeetingissä, selvitti Keuruun kaupunginjohtaja Hannu Mars.

– Poliisin näkyvyys on tärkeää, ja toivoisimme kouluille lisää poliisivierailuja. Mopoilussa meilläkin on ongelmakohtia, sanoo Multian kunnanjohtaja Erkki Pyökkimies.

Kuntajohtajien yhteinen toive oli, ettei poliisivoimia ainakaan vähennetä nykyisestä. Koko maassa on noin 7 150 poliisia, oikeastaan alle kipurajan.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen ongelma on Vuolan mukaan ”valtava koko”. Pitkät etäisyydet tuovat toimintavalmiusaikoihin epätasaisuutta. Tulevaisuudessa haja-asutusalueiden tilanne todennäköisesti vain hankaloituu, kun väki keskittyy isoihin taajamiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .