Posti ei ei aina saa ujutettua kirjelähetystä postilaatikkoon – tiedätkö mihin se sitten menee?

Postissa voi kirjemaksulla lähettää maksimissaan kolme senttiä paksun lähetyksen, jonka suurin sallittu leveys on 25 senttiä ja pituus 35,3 senttiä. Lähettäjä saattaa ajatella, että kun kummilapselle lähettää kirjan kirjeenä, niin vastaanottaja saa sen varmasti postilaatikkoonsa tai -luukkuunsa. Näin ei kuitenkaan aina ole. Postilaatikolle ei ole standardeja, ja toiset laatikot ovat toisia epäkäytännöllisempiä. Jos kirje ei mahdu sisään, siitä jätetään noutoilmoitus, ja se on haettava omasta lähipostista.

Aluepäällikkö Ari Korhonen, kuinka yleistä on, että posti ei saa ujutettua kirjelähetystä postilaatikkoon?

– Ei se hirveän yleistä ole, mutta valitettavasti sellaisiakin laatikoita jonkin verran on. Joissakin malleissa jakoluukku on sivussa, ja jos on vaikkapa kirjalähetys, niin se ei taivu sisään, vaikka sinänsä laatikon tilavuus antaisi myöten.

Jos postilaatikon ostaminen tai niiden vaihtaminen esimerkiksi taloyhtiössä on ajankohtaista, kuinka Posti ohjeistaa hyvän laatikon valintaan?

– Sujuvan postinjakelun kannalta paras laatikko on yleisin käytössä oleva muovilaatikkomalli. Sellaiseen mahtuvat hyvin normaalikirjeet, A4-kokoiset kirjeet ja sanomalehdet. Laatikko aukeaa päältä, ja siihen on paitsi hyvä jakaa postia niin siitä on myös helppo ottaa postit.

Jos postilaatikko täyttyy niin paljon, että siihen on vaikea enää jakaa yhtään mitään, mitä lähetyksille tapahtuu?

– Jonkin aikaa postia säilytetään, ja se yritetään saada vastaanottajalle, mutta viime kädessä lähetykset palautetaan lähettäjälle. Jos lähtee lomalle, kannattaa sopia tyhjennyksestä naapurin kanssa tai tehdä jakelunkeskeytys.

– Sekin on hälytysmerkki, jos laatikko alkaa täyttyä. Jos laatikko on tyhjentämättä pidemmän aikaa, niin silloin pyritään yleensä tarkistamaan, onko kaikki kunnossa – esimerkiksi ottamalla yhteyttä viranomaiseen. Tätä tapahtuu nykyisin etenkin maaseudulla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .