Riidanaihe erotilanteessa: Vain toinen on maksanut yhteisen lainan lyhennyksiä

Yleensä avioerossa omaisuus ositetaan eli jaetaan virallisesti eroavien osapuolien kesken. Valtaosa tehdään sopimusosituksena: pariskunta sopii keskenään tai yhdessä asianajajan kanssa omaisuuden jaon. Se on halvempaa kuin pesänjakajan tekemä toimitusositus. Periaatteessa ositusta ei tarvitse tehdä, mutta asianajaja ja varatuomari Hilkka Salmenkylä suosittelee sitä.

– Lapset saattavat ihmetellä perunkirjoituksessa, onko ositusta tehty. Voi olla epäselvää, kenen kuolinpesässä olevat varat ovat.

Eroavat pariskunnat kiistelevät etenkin lasten elatusavusta, Salmenkylä kertoo. Sopuisasti sujuu 90 prosenttia eroista.

OP-Lakiasioiden Sampo Muotkan mukaan rahariitoja avioerossa voi syntyä esimerkiksi silloin, jos vain toinen on maksanut yhteisen lainan lyhennyksiä, tai pariskunnalla on yhteinen tili, jonne erisuuruiset palkat ovat menneet. Suvun mökin päätyminen avioerossa ex-puolisolle on nykyään melko harvinaista. Puolison avio-oikeus on estetty usein jo testamentissa tai lahjakirjassa. Jos omaisuuden pysyminen suvussa halutaan varmistaa myös kuolemantapauksessa, se voidaan tehdä testamentilla.

Avioehto voi johtaa verokarhun vierailuun vaikka silloin, kun pariskunnalla on yhteinen talo ja kesämökki, joista yksi menee yhdelle ja toinen toiselle. Jos ne ovat avio-oikeuden ulkopuolista omaisuutta, talon ja mökin puolikkaiden vaihdoista pitää maksaa varainsiirtovero. Ilman avioehtoakin varainsiirtoveroa voi joutua maksamaan, mutta vain jos osituksessa käytetään pesän ulkopuolisia rahoja, eli lunastusta varten on otettu lainaa.

– Kun pariskunnalla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, omaisuuden vaihtoja voi lähtökohtaisesti tehdä ilman verovaikutuksia, Salmenkylä kertoo.

Eroavan avoparin omaisuuden jakoa ei säätele mikään laki. Yhteisen omaisuuden jaosta täytyy vain päättää. Takuusäätiön Juha Pantzar sanoo, että myös avoliitossa on mahdollista tehdä yhteinen sopimus raha-asioista. Se auttaa, kun yksi on huolehtinut ruokaostoksista ja toinen lyhentänyt yhteisen asunnon lainaa.

Erotilanteessa usein tulot vähenevät ja menot lisääntyvät. Maltti olisi hyvä pitää myös raha-asioissa.

– On tapoja aloittaa alusta kohtalaisen edullisesti. Sekin auttaa, jos ei ole käyttänyt velkatiliään tappiin saakka tai on puskuria pahan päivän varalle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .