Ruohikko syttyy nyt helposti – avotulen teko kielletty Keski-Suomessa

Keski-Suomen pelastuslaitos muistuttaa, että Ilmatieteen laitoksen ruohikko- ja metsäpalovaroitukset on syytä lukea. Ruohikkopalovaroitus on nyt voimassa laajalti eteläisessä Suomessa, ja avotulen teko on kielletty sen takia myös Keski-Suomessa. Palon vaaraa lisää kuivuus, ja tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti.

Pelastuslain mukaan nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää ruohikkopalovaroituksen tai metsäpalovaroituksen vallitessa, muutoin kuin metsämaan kulotuksena työhön perehtyneen metsäammattilaisen valvonnassa. Kieltoa noudattamaton voidaan tuomista sakkoihin sekä korvaamaan aiheuttamansa vahingot.

Hieman runsaat viisi hehtaaria maastoa paloi Jyväskylän ja Petäjäveden rajan tuntumassa Parkkolan kylällä sunnuntaina iltapäivällä. Vaurioitunut alue oli useamman maanomistajan omistuksessa. Se oli pääosin peltomaalla ollutta kuivaa heinikkoa, mutta tuli pääsi leviämään myös parivuotiseen taimikkoon.

Palon sammutti viidellä säiliöautolla vahvennettu pelastusjoukkue. Mukana oli pelastusryhmiä Jyväskylästä, Kuohulta, Petäjävedeltä, Muuramesta ja Korpilahdelta. Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Pauli Nurminen kertoi syttymissyyksi vanhat tuhkat.

– Ruohikkopalovaroituksen aikana ei saa tehdä avotulta. Tällä kertaa palo ei syttynyt roskien poltosta tai kulotuksesta. Näyttää tosiaan siltä, että vanhat tuhkat sytyttivät palon, mutta se ei talon väkeä sinänsä vastuusta vapauta. Kyllä tuhkatkin pitää valvoa, pohtii Nurminen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .