Suurtutkimus: Kahvinjuonti voi auttaa elämään pidempään

Tuoreen eurooppalaistutkimuksen mukaan säännöllinen kahvinjuonti voi vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä. Yli puoli miljoonaa ihmistä ja kymmenen Euroopan maata kattavassa tutkimuksessa löydettiin yhteys runsaan kahvin kuluttamisen ja pienemmän kuolinriskin välillä. Kahvinjuonti vähensi riskiä kuolla etenkin verenkiertoelimistön ja ruoansulatuselinten sairauksiin.

Annals of Internal Medicine  –tiedelehdessä julkaistut tulokset perustuvat laajan eurooppalaisen syöpä- ja ravintotutkimus EPIC:in datan analysointiin. Tutkimus käsitti 521 330 ihmistä kymmenestä eurooppalaisesta maasta. Mukana olivat esimerkiksi Saksa, Kreikka, Italia, Alankomaat ja Iso-Britannia. Erilaisista kahvinkulutustavoista huolimatta tulokset olivat samankaltaiset ympäri Eurooppaa.

Aiemmat kahvin terveysvaikutusta käsittelevät tutkimukset ovat tuottaneet ristiriitaisia tuloksia. Laajat tutkimukset Yhdysvalloissa ja Japanissa ovat kuitenkin paljastaneet potentiaalisen yhteyden runsaan kahvinkulutuksen ja pienemmän kuolinriskin välillä jo aiemmin. Eurooppalainen suurtutkimus vahvistaa niiden arviota siitä, että kahvilla voi olla terveydellisiä vaikutuksia.

Tutkimusta johtanut tohtori Marc Gunter korostaa tiedotteessa, ettei tulosten perusteella voi vielä suositella juomaan vähemmän tai enemmän kahvia. Tulosten perusteella kohtuullinen, korkeintaan kolmen kupin päivittäinen kahvinjuonti ei kuitenkaan ole terveydelle haitallista, ja kahvin sisällyttämisellä ruokavalioon voi olla terveyshyötyjä.

Suomessa tutkimuksesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .