Tukes tutki viime vuonna 59 suomalaista golfkenttää

Epätietoisuutta kasvinsuojeluaineista oli joillakin kentillä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tutki viime vuonna 59 golfkenttää, ja se jakaa golfkentille kasvinsuojeluaineiden käytöstä ruusuja ja risuja.

– Valvontahavaintojen perusteella pääosin kunnossa, mutta puutteitakin löytyi. Noin kolmasosalla kentistä ei tunnistettu golfkentille hyväksyttyjä kasvinsuojeluaineita. Valvontaa tehtiin viime vuonna lähes kuudellekymmenelle golfkentälle.

Golfkenttien kasvinsuojeluaineiden käytössä toimitaan kuitenkin pääasiassa hyvin: kasvinsuojeluaineiden käyttäjät ovat suorittaneet kasvinsuojeluaineiden käyttöä edellyttävän tutkinnon ja kentillä ehkäistään hyvin alueiden käyttäjien altistumista kasvinsuojeluaineille. Lisäksi golfkentillä varastoidaan kasvinsuojeluaineet turvallisesti.

Golfkentillä käytetään kasvinsuojeluaineita lähinnä vain viheriöillä. Muilla alueilla kasvinsuojeluaineiden käyttö on lähinnä pistemäistä rikkakasvien torjuntaa.

– Golfkentillä ei siis käytetä kasvinsuojeluaineita kovin suurille pinta-aloille, Tukes muistuttaa.

Noin kolmasosalla tarkastetuista golfkentistä oli epäselvää, mitä valmisteita kentillä saa käyttää. Golfkentille hyväksyttyjen valmisteiden myyntipäällyksessä käyttökohteena lukee joko ”nurmikot” tai ”golf-nurmet”. Näiden valmisteiden lisäksi golfkentillä voidaan käyttää esimerkiksi hiekkakäytävien rikkaruohontorjuntaan tarkoitettuja valmisteita, joiden soveltuvuus kyseiseen käyttökohteeseen tulee varmistaa erikseen valmisteen myyntipäällyksestä.

Lähde: Tukes