Unohda seisonut sumppi ja rasvainen pannu – Näillä ohjeilla keität parhaat kahvit

Hyvän kahvin keittäminen lähtee yksityiskohdista.

Kahvinkeitto on monelle arkisista arkisin keittiötyö. Joka-aamuinen sumppi voi kuitenkin maistua paremmalta, jos tarkastelee kahvinkeittotapojaan. Muutamalla yksinkertaisella vinkillä kahvi maittaa entistä paremmin myös kotona keitettynä.

Hyvän kahvin keittäminen lähtee yksityiskohdista, kertoo Helsinki Coffee Festivalin järjestäjä Maija Kestilä.

Kahvielämystä voi parantaa jo pienilläkin seikoilla, kuten raikkaalla vedellä, raaka-aineen laadulla ja tuoreudella sekä puhtailla laitteilla

 

Näin keität hyvät kahvit

 

1. Muista laadukas ja tuore kahvi

Kaiken a ja o on laadukas raaka-aine eli itse kahvi. Tuoreus ja aromi säilyvät kahvissa parhaiten, kun kahvia säilyttää papuina. Pavut jauhetaan juuri ennen kahvinkeittoa. 

Kahvi ei säily papuinakaan pitkään, joten sitä ei kannata hamstrata. Jos kahvia säilöö liian kauan, tuloksena on mauton ja hajuton juoma.

 

2. Kahvin määrällä ja jauhatuksella on väliä

Ei ole se ja sama, miten paljon kahvia laittaa keittimeen. Oikeaoppinen määrä riippuu valmistustavasta. Jos valintasi on perinteinen suodatinkahvi,  mitataan kahvipapuja 6 grammaa desilitraa kohden.

Mittasuhteet on kätevin punnita tarkalla vaa’alla. Ilman vaakaa pärjää, jos hankkii mitan, johon sopii juuri oikea määrä kahvia.

Jos jauhat kahvipavut myllyllä, muista myös oikea jauhatuskarkeus. Sopiva karkeus riippuu valmistustavasta.

 

3. Mittaa raikas vesi erillisellä kannulla

Kahvi on parasta, kun se keitetään raikkaasta vedestä. Vesi tulee kaataa keittimeen erillisellä kannulla. Muuten kahvipannuun kertyy turhaa rasvaa.

Jos kahvinkeittimen lataa valmiiksi jo illalla, on tuloksena väljähtynyttä kahvia aamulla. Kahvi kannattaa valmistaa aina tuoreeltaan.

 

4. Kastele ensin suodatinpussi

Usein unohdettu kikka on varsin helppo: Suodatinpussi kannattaa kastella vedellä ennen kahvinkeittoa. Näin suodatinpussista imeytyy kahviin vähemmän paperin makua.

 

5. Nauti kahvi sopivan lämpöisenä - unohda seisonut sumppi ja mikrokahvi

Kahvia on turha keittää liikaa. Uudestaan lämmitetty tai seisonut kahvi ei tarjoa parastaan. Jos kahvipannua seisottaa keittimen levyllä, se kuumenee liikaa.

Keittäessä veden lämpötilan olisi hyvä olla 92–94 astetta.

Parhaan makuelämyksen saa, kun antaa kahvin levätä hetken kupissa kaatamisen jälkeen. Jos kahvin nauttii liian kuumana, sen maut ja aromit eivät erotu.

 

6. Puhtaus on puoli kahvia

Kahvinkeitin kannattaa puhdistaa kunnolla joka toinen viikko. Vahvojen puhdistusaineiden sijaan paras tulos tulee esimerkiksi laitteiden omilla aineilla.

Kahvipannu kannattaa tyhjentää ja huuhdella jokaisen käyttökerran jälkeen. Irtoavat osat voi myös pestä pesukoneessa. Mutteripannu sen sijaan pestään aina käsin.