Vaitelias joukko marssi orjuutta vastaan

Jyväskylä oli mukana yli 600 kaupungin samanaikaisessa ihmiskaupan vastaisessa kävelytapahtumassa lauantaina. Yli 80 ihmistä kokoontui Kirkkopuistoon alkuiltapäivästä. Nuorehkossa joukossa oli muutama hieman varttuneemman oloinen, itse asiassa pappa- ja mummoikäinen kulkija.

– Minun jälkikasvu on organisoimassa tätä tapahtumaa, ja he ovat jo siinä iässä, että eivät häpeä vaimon ja minun osallistumista. He vielä uskovat nuoruuden innolla vaikuttamismahdollisuuksiin, ja olen heistä ylpeä. Myös jyväskyläläinen koulumaailma tekee tämän suuntaisen suvaitsevaisuuden ja tiedostamisen eteen arvokasta työtä, pohti aukiolla takariviin jättäytynyt Bertold Fuchs saksalaisen ystävän nyökytellessä vieressä.

VALO–Ei orjuudelle -yhdistyksen Sara Kolomainen ja Ruut Kilkki ovat aidot nuoruuden innon edustajat. Kolomainen nimeää myös jyväskyläläisiä ihmiskaupan mahdollisia ilmentymiä.

– Kävelit itsekin nuoren naiskerjäläisen ohi. Vain tutustumalla ja ystävystymällä hänen kanssaan voi selvittää, onko hän uhrina. Jyväskylässä mietityttää ravintola-alan, siivouksen ja tietenkin prostituution osalta tämä asia. Viranomaisilla on vähäiset resurssit esteenä esimerkiksi thai-hierontojen kunnolliseen tutkintaan, sanoi Kolomainen ennen kuin kiinnitti Amy-liinan sulkemaan suunsa.

Amerikkalainen Amy joutui 17-vuotiaana ihmiskaupan uhriksi maailman vanhimmaksi mainittuun ammattiin. Thaimaalaisen 7-vuotiaan Even tarina on saman suuntainen, mutta vielä karumpi, ja ukrainalainen 35-vuotias Ivan joutui pakkotyöhön, kun lähti kohentamaan perheensä taloutta.

– Tässä toivon marssijoiden silmiin kuitenkin iloa, sillä ihmiskaupasta voi selvitä, kuten nämä kolme tosi tarinaa osoittavat. Tällä marssilla haluamme ihmisten tiedostavan asian, jotta se voidaan ongelmana talloa pois. Suomesta mukana on 6 kaupunkia, jatkoi Kilkki.

Kolmen oman sekä yhden lainalapsen kanssa oli paikalla Marianna Valkama.

– Minusta on hienoa, että täältä löytyy tällaista aktivismia vakavaa ongelmaa vastaan. Sääkin suosii meitä marssijoita, eli ainakaan vielä ei sada, totesi Valkama hyvän tuulisten lasten ääreltä. Samaan aikaan kaupunginvaltuutettu Marika Visakorpi (kd.) ja jalkapalloilijana tutuksi tullut humaani aktivisti Babatunde Wusu lukivat kaksikielisesti orjuuden vastaisen julistuksen.

Sitten Kirkkopuiston hiekkakäytävälle muodostui huivilla suun peittäneiden ihmisten jono. Satametrinen vaitelias letka marssi kolme varttia Jyväskylän ydinkeskustassa ihmiskauppaa vastaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .