Ajoneuvovero on maksettava, vaikka verolippu ei tulisikaan

Jyväskyläläisen miehen ajoneuvoverolippu hukkui postissa, joten vero jäi maksamatta eräpäivään mennessä. Myöhemmin postitse saapui maksumuistutus, mutta auto oli jo ehtinyt olla käyttökiellossa.

Tapaus jäi kaivelemaan miestä. Kenen on vastuu, jos ajoneuvovero jää maksamatta vaikkapa postinkulun tai muun erehdyksen vuoksi.

Vastaus on yksinkertainen: ajoneuvoverolaissa sanotaan, että verovelvollinen on itse vastuussa veron suorittamisesta viimeistään eräpäivänä – onpa hän saanut ajoneuvoverolipun tai ei. Se on siis hoksattava itse pyytää, ellei sitä kuulu.

Lisäksi laki sanoo, että autolla ei saa ajaa, jos siitä on erääntynyttä ajoneuvoveroa maksamatta. Käyttökielto koskee myös mahdollista auton uutta omistajaa tai haltijaa, vaikka joku muu olisi jättänyt maksun rästiin.

Autoa ei saa käyttää liikenteessä ennen kuin erääntyneet ajoneuvoverot on täysimääräisesti maksettu. Auton verotiedot voi tarkistaa puhelimitse ajoneuvoveroneuvonnan numerosta 029-5345125.

Ajoneuvovero koostuu perusverosta ja käyttövoimaverosta. Käyttövoimavero määrätään ajoneuvolle, jota käytetään muulla voimalla tai polttoaineella kuin moottoribensiinillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.