Ajovalojen lakkaus voi tuoda tuplatehot

Suolahdessa toimiva autoalan yrittäjä Marko Häkkinen alkoi muutama vuosi sitten ihmetellä autojen ajovalojen heikkoutta. Hän päätteli, etteivät ajovalot keskimäärin voi olla niin tehottomat kuin tienpäällä näyttää.

- Kun aloin tutkia muovipintaisten lamppujen umpioita, sumeiden valojen syy selvisi. Kuluminen sekä suola ja muu lika syövät valotehoa niin paljon, ettei hyvillä ajovaloillakaan varustetusta autosta aina löydy valotehoa. Kun sitten kuulin ajovalojen lakkaamisesta, päätin kokeilla sitä.

- Lakkasin oman autoni ja muutamien muiden autojen valot. Lopputulos oli joissakin autoissa huima. Valotehoa saattoi tulla todella reilusti lisää, jopa 50-60 prosenttia, Häkkinen sanoo.

Autokorjaamo MR-Pajaa pyörittävä Häkkinen sanoo, ettei ajovaloja lakkaamalla voi tehdä suurta bisnestä. Hän kuitenkin sanoo lämpimästi toivovansa, että autonsa ajovalojen heikkoutta kummastelevat kävisivät näyttämässä niitä alan liikkeissä.

- Kuski ei välttämättä huomaa, että ajoneuvon valot ovat menettäneet tehonsa. Katsastuksessa ongelma havaitaan, mutta Suomen ajo-oloissa se saattaa olla myöhäistä. Huono valoteho on sitä ennen jo voinut olla ainakin osasyyllinen johonkin vahinkoon, muistuttaa Häkkinen.

Ajovalojen lakkausta tekevät yritykset laskuttavat palvelusta yleensä noin 50 euroa / valo. Kotikonsteinkin sitä on moni yrittänyt, mutta usein autotallilakkaaja menee syteen. Ajovalo muuttuu väärällä lakkauksella keltaisemmaksi ja menettää valotehoa entisestään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.