Alinopeutta ajava on maanteiden neekeri

Tiedän, että pian alan saada virtuaalisesti turpaan, mutta kaikkeen tottuu.

Väitteeni on yksinkertainen:

On vaarallisempaa ajaa 80 kilometrin rajoitusalueella 65 kilometrin tuntinopeutta kuin 95 kilometrin tuntinopeutta.

Tämä havainto on tehty yksinkertaisella tavalla eli tarkkailemalla. Olen suhannut Jyväskylä-Kuopio-Jyväskylä -väliä viime viikkoina vähintään kerran viikossa. Valtatie 9 on kapea ja mutkainen, joten monet ajavat siellä alle nopeusrajoitusten. Ja ikävä kyllä, selvästi alle rajoitusten ajavien ohi päräytetään usein hinnalla millä hyvänsä. Ysitiellä näkee kamalia ohituksia. Niiden yhteydessä tukaliin tilanteisiin joutuvat myös ohitettavat, nämä kaikkein varovaisimmat tielläliikkujat.

Jos joku sen sijaan laskettelee roimaa ylinopeutta, hän ohittelee hitaammat melko vaivattomasti. Kun vauhtia on tuntuvasti enemmän kuin ohitettavalla, vasemmalla kaistalla ei tarvitse kauan viipyä ja kaikilla on turvallinen olo.

Kaikkein karmeimmat tilanteet syntyvät, kun tunnollinen (mutta turhautunut) ja rajoituksia jämptisti noudattava kuski lähtee ohittamaan alle nopeusrajoituksia ajavaa, mutta ei halua edes hetkeksi kiihdyttää vauhtiaan liikaa. Ohitus kestää kauan.

En halua syyllistää ketään. Mikäli 80 kilometriä tunnissa on pääteilläkin jonkun mielestä liian kova vauhti, hänen pitää saada ajaa hitaammin. Juuri niin hitaasti kuin turvalliselta tuntuu.

Muut tielläliikkujat eivät silti saa kutsua alinopeutta alinopeudeksi, koska se on loukkaavaa. Vähän niin kuin kutsuisi toista ihmistä neekeriksi tai savolaiseksi tai savolaiseksi neekeriksi.

Mutta olen alkanut ymmärtää niitä valtioita, joiden tieliikennelaissa alle nopeusrajoitusten ajaminen on määritelty rangaistavaksi teoksi. Suomen tieliikennelaissakin tosin mainitaan, ettei muuta liikennettä saa estää tai haitata ajamalla aiheettoman hitaasti.

No, eiköhän yritetä pärjäillä myös siellä Ysitiellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.