Amerikan ihme Toyota Tundra tuli Jyväskylään

Se oli yksi autohistorian nokkelimmista pr-tempuista. Avaruussukkula Endeavour haluttiin syksyllä 2012 siirtää Nasan tukikohdasta tiedemuseoon Los Angelesiin, mutta erikoisvahvan moottoroidun telin ja avaruussukkulan yhteispaino oli liikaa amerikkalaisille silloille. Hätiin ilmestyi Toyota, joka lupasi lava-autollaan hinata 150-tonnisen avaruussukkulan päämääräänsä. Ilman telin painoa sillat kestäisivät sukkulan rasitukset.

Homman hoitanut Toyotan Tundra-malli sai valmistajan mukaan hinausoperaatiossa miljardi ilmaista medianäyttöä. Tundra-mallin kuukausimyynti kasvoi 31 prosenttia.

Eurooppaan ei Tundra-mallia tuoda, mutta yksi vuoden 2014 mallia oleva järkäle Suomessa on. Se on O.K. Auto Oy:n Jyväskylän-myymälässä juhlistamassa yrityksen 50-vuotisuutta.

– Tämä yksilö ei tule ainakaan puoleentoista, kahteen vuoteen myyntiin. Se on sen verran harvinainen, että haluamme pitää sen kaikkien ihasteltavana ja ihmeteltävänä. Mutta tottahan me vastaavan auton asiakkaalle tilaamme, jos joku sellaisen välttämättä haluaa, vaikka sitä ei maahantuojan valikoimassa olekaan, sanoo O.K.Auton toimitusjohtaja Seppo Ståhlberg.

Kuorma-autoksi rekisteröitävä Tundra maksaa Suomeen tuotuna reilut 80 000 euroa. Jyväskylään tuodussa Tundrassa on Toyotan valmistama 5,7-litrainen V8-bensamoottori, joka tuottaa 381 hevosvoimaa ja 401 newtonmetrin maksimiväännön. Yhdistetty kulutus on 15,6 litraa satasella.

Suuri osa Tundra-malleista myydään karjatilallisille Yhdysvaltain Texasissa, jossa auto myös valmistetaan.

Jos et ole tähän asti uskonut, että Amerikassa jotkut asiat ovat todella suuria, viimeistään Tundran nähtyäsi sen uskot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.