Ari Heikkilä Konnevedeltä: "Jokaisella miehellä pitäisi olla oma panssarivaunu"

Katso MT–LB-panssarivaunun koeajovideo.

Suomi ei vanhoja panssarivaunuja myy edes keräilijöille, joten hankitaan ne Ruotsista.

Konneveden Ari Heikkilä on tyytyväinen mies, sillä hänellä on oma panssarivaunu.

Lähes 13 000 kiloa painavan kuljetuspanssarivaunun omistaja vastasi poikamaisen jätkämäisesti udellessani hänen mielihalujaan hankkia MT-LB vaunu.

– Minusta jokaisella miehellä pitäisi olla oma panssarivaunu.

MT-LB:tä käytetään lähinnä miehistönkuljetus- ja komentopaikkavaununa. Esiteltävänä oleva vaunu on vuosimallia 1990 ja hankittu aikoinaan Ruotsin armeijalle. Heikkilä osti vaunun suomalaiselta keräilijältä vuonna 2011, siinä vaiheessa mittarissa oli vain 1000 kilometriä.

Edessä on paikat vaununjohtajalle/ampujalle ja kuljettajalle. Kuljettaja näkee eteenpäin vain pienestä lasiluukusta. Ainoastaan johtajalla on ulosavattava luukku ja niinpä käännyttäessä ja peruutettaessa kuljettaja on vaununjohtajan ohjeiden varassa. Heidän lisäkseen kyytiin mahtuu 11 kuljetettavaa. Ampumaluukut ovat sivulle ja taaksepäin. 

Puolustusvoimilla on ollut käytössään näitä ajoneuvoja vuodesta 1984. Vuonna 2011 Suomi osti Ruotsista 147 käytettyä vaunua lisää. Yhden vaunun hinnaksi tuli silloin noin 18 400 euroa varaosineen. Ainakin kerran Tori.fi-sivustolla on ollut myytävänä MT-LB, silloin hintapyyntö oli 12 500 euroa.

Ajoneuvossa on nelitahtinen V-8 dieselmoottori. Tilavuus 14,9 litraa ja tehoina 240 hevosvoimaa. Suurin nopeus teillä on 60 km/h, yleensä ajetaan maastossa, jolloin kulutus on noin 100 litraa/100 kilometriä.

MT-LB tarjosi Keskisuomalaisen toimittajalle suojan kivääriluodeilta ja kranaatin sirpaleilta sekä mahdollisuuden toimia vaununjohtajana ja ajana.

Katso videolta, miten panssarivaunua ajetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.