Auto kannattaa pestä käsin – jos omaa pihaa ei ole, Jyväskylässä pesupaikan löytäminen on kiven takana

Jyväskylässä ei yhtään ilmaista autonpesupaikkaa. Maksullisia itsepesuhalleja on löytyi kaksi.

Autoa suositellaan pestäväksi noin kerran kuukaudessa. Hyvä vahaus vähentää lian tarttumista ja pesukertojakin. Perusteellinen pesu ja vahaus kannattaa tehdä kahdesti vuodessa.

Keväällä puhdistetaan talven liat ja suolat pois ja vahataan pinta kesän ajoihin. Syksyllä pestään pois kiinni jääneet hyttyset, piki ja puista tippunut mahla. Tietenkin auto kannattaa vahata taas talven roiskeita vastaan.

Käsinpesu on paras, perusteellisin ja sillä saa lian pois paikoista, joihin harjapesu ei yllä. Lisäksi joitakin kohtia pitää hangata moneen kertaan luistinaineen kera.

Jyväsjärven rannassa on vähän vaikea autoa pestä. Siitä saattaa tulla sanomista. Jyväskylässä autojen pesu yleisillä paikoilla on muutenkin kielletty. Kerrostalon piha tuo omat ongelmansa. Omakotitaloja ei kaikilla ole.

Sitkeimmät ja innokkaimmat yrittivät pestä autoaan Prisman pihan ilma- ja vesipisteen luona, kunnes sinnekin tuli lappu ”pesuvälineet tarkoitettu vain ikkunoiden pesuun”.

Toki auton voi pesettää pesupalveluita tarjoavassa fiksaamossa. Käsinpesuhinnat alkavat noin kolmestakympistä, vanteiden pesu ja hyttysten poishinkkaus maksaa lisää. Ehkä autotoimituksen pitäisi testata muutama tällainen pesupaikka ja arvioida pesutulosta.

Jyväskylästä löytyy kaksi maksullista itsepalvelupesuhallia – Neste K Tourula ja Kärcher Center Palokankaantiellä. Kävimme Kärcherillä tutustumassa miten itsepalvelupesu toimii.

Pesupisteitä on kaksi, ne ovat auki kuudesta keskiyöhän ja toimivat pesupoleteilla. Poletit pitää ostaa liikkeestä sen aukioloaikana. Pesupoletti maksaa 2,20 euroa ja liike arvio niitä kuluvan 3–5 pesua kohden.

Itse pesupaikka on tilava ja siisti. Erilaisia pesuohjelmia on seitsemän ja ne valitaan pyöritettävästä säätimestä. Kaikki pesutoiminnot hoidetaan yhden painepesurin kautta. Kone vaihtaa liuokset, paineen ja lämpötilan pesuohjelman mukaan.

– Esipesu on erittäin tärkeä. Valikosta valitaan korkeapainepesu ja sitten huuhdotaan auton pinnalta pois kaikki irtonainen lika, mukana on shampoo. Sitten valikko kohtaan vaahtopesu, nyt vesi on lämmintä. Pesuharja työnnetään painepesurin kärkeen ja auto pestään pesuvaahdolla. Sitten kohtaan huuhtelu, painevedellä huuhdotaan pesuaine pois auton pinnalta. Lopuksi on kaksi vahausohjelmaa. Kuumavahalla suojataan maalipinta ja kuivavaha nopeuttaa kuivumista, kumpaakaan ei tarvitse huuhdella, opastaa Jyväskylän Kärsher Centerin aluepäällikkö Matti Roikonen.

Pesujälkeni ei ollut kovin hyvä. Sähelsin kiireessä ja vaahtopesussa jäi usea paikka pesemättä, lika näkyi armotta. Tässä pesuvaiheessa pitää olla tarkka ja maltillinen. Itse pesupaikasta ja koneesta jäi positiivinen vaikutelma. Jos kuivuneita hyttysiä on konepellillä, kannattaa itse suihkuttaa ennen pesua maalipintaan joku liuotinaine. Pesu maksoi kolme polettia, eli 6,60 euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .