Auto nykii – Lyödäänkö köyhää korville myös huoltoasemilla, kysyy lukija

Nimimerkki "nuori mies, vanhahko auto" on lähettänyt autotoimitukseen kysymyksen, joka koskee bensiiniauton tankkaamista.

– Kun rahaa on aina vähän, tankkaan autoani sen verran kuin pystyn. Joskus kympillä, joskus peräti kahdella. Äskettäin kärryni alkoi nykiä, ja autoista jotakin tietävä kaverini väitti sen johtuvan vähäisistä bensamääristä. Tankkiin kuulemma kertyy likaa ja vettä, kun se on aina lähes tyhjillään. Onko oikeasti näin? Lyödäänkö tässäkin asiassa siis köyhää korville?, kysyy lukijamme.

Voiko bensiinin jatkuva vähäisyys tankissa aiheuttaa lopulta moottorin käyntiongelmia, jyväskyläläisen Teboil Kukkumäen huoltamopäällikkö Reijo Järvi?

– Toki se on mahdollista, mutta vähän enemmän pitäisi kyseisestä autosta tietää ennen vastaamista. Jos auto on vanha ja kondensoitunutta vettä kertyy tankkiin aina vain enemmän, niin jossakin raja tulee vastaan. Sama pätee uudempien autojen polttoainesuodattimissa, jotka estävät veden ja epäpuhtauksien pääsyn moottoriin. Jos suodattimia ei asianmukaisesti vaihdeta, ne eivät lopulta enää tee työtään, sanoo Järvi.

Onko siis olemassa jokin oikea tapa tankata? Aina tankki täyteen mahdollisimman pian tai jotakin vastaavaa?

– En halua antaa mitään suosituksia. Pääasia on, että polttoainetta on riittävästi, jotta kuskin ei tarvitse siitä ottaa stressiä elämäänsä.

– Ennen ensimmäisten kovien pakkasten tuloa tosin pistäisin tankin täyteen ja vähän jäätymisenestoainetta joukkoon. Se auttaa vaihtelevissa talvioloissa, sanoo Järvi.