Autoala odottaa myynnin kasvavan maltillisesti

Autoala arvioi, että uusien henkilöautojen myynti kasvaa tänä vuonna maltillisesti viime vuodesta. Autoalan Keskusliiton puheenjohtaja Heikki Häggkvist kertoo, että ennuste on 123 000 uutta autoa. Viime vuonna uusia henkilöautoja rekisteröitiin 118 600.

– Meillä on kohtuullisen seesteinen vaihe autokaupassa. Markkinoilla on aika rauhallinen tilanne, Häggkvist kuvailee.

Hän pitää hyvänä sitä, että markkina kasvaa rauhallisesti. Vuodesta 2012 lähtien autokaupan yhteenlaskettu liikevaihto on kasvanut hänen mukaansa hallitusti ja tasapainoisesti. Myös autoliikkeiden nettotulokset ovat olleet kasvussa kolmen vuoden ajan.

Yli puolet autoliikkeistä arvioi, että niiden tulokset kasvavat tänä vuonna. Kannattavuuden ennustetaan paranevan erityisesti huollossa ja korjaamoissa.

– Hyvinä aikoina autot huolletaan selkeästi paremmin kuin huonoina aikoina, Häggkvist sanoo.

Leasing yleistyy

Hänen mukaansa autoalan suurin mielenkiinto kohdistuu tällä hetkellä siihen, miten olemassa olevaa asiakasdataa voitaisiin käyttää hyväksi. Asiaan liittyy muun muassa tietosuojaongelmia, eikä kukaan tiedä vielä, miten dataa voisi hyödyntää enemmän.

Autokaupan rahoitus on murroksessa. Autoliikkeet odottavat, että rahoituskanavat monimuotoistuvat lähivuosina. Leasing eli pitkäaikainen vuokraus yleistyy, ja sen ympärille voidaan Häggkvistin mukaan luoda uusia palveluja.

Ruotsissa yksityisleasing on jo kasvanut räjähdysmäisesti. Suomessa leasingiä harjoitetaan enimmäkseen yritysautojen puolella.

Autokauppa

Valkoinen noussut suosituimmaksi väriksi

– Valkoinen on noussut henkilöautojen suosituimmaksi väriksi. Viime vuonna valkoisen valitsi väriksi 27 prosenttia autojen ostajiksi. Valkoinen on ollut kärjessä jo muutaman vuoden ajan.

– 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen suosikkiväri harmaa on pudonnut kakkoseksi. Osuus oli viime vuonna 22 prosenttia.

– 1990-lukua hallitsi punainen. Punaisten autojen osuus on pudonnut 12 prosenttiin. Mustat autot ovat ajaneet ohi, sillä niiden suosio nousi viime vuonna 14 prosenttiin.

– Sinisen suosio on pysynyt viime vuodet suhteellisen vakaana. Osuus oli viime vuonna 10 prosenttia. Sinisen huippuvuodet osuivat 1980-luvulle, jolloin sininen oli muutamana vuonna suosituin väri.

– Aiemmin varsin suositut vihreät autot ovat kuolemassa sukupuuttoon. Keltaiset autotkaan eivät ole viime vuosikymmeninä herättäneet mielenkiintoa suomalaisissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.