Autokauppiaista melkein puolet varautuu henkilöstövähennyksiin

Autoalan tilanne jatkuu hankalana myös tänä vuonna, ilmenee Autoalan keskusliiton (AKL) tänään julkistamasta barometrista. Autokauppaan ei enää odoteta suurta laskua, mutta korjaamopuolen odotukset ovat synkähköt.

– Autokauppa on kaksijakoista, osa menestyy, osa ei, AKL:n toimitusjohtaja Pekka Rissa kertoo.

Puolet autokauppiasta uskoo myyvänsä tänä vuonna saman verran autoja kuin viime vuonna. Yhteensä 24 prosenttia uskoo myyntinsä kasvavan ja 26 prosenttia laskevan.

Barometrin mukaan 40 prosenttia autokauppiaista varautuu vähentämään työvoimaansa tänä vuonna. Lähes 70 prosenttia vähennyksistä olisi irtisanomisia, kun tähän saakka autokaupat ovat turvautuneet mieluummin lomautuksiin.

Rissan mukaan autokaupan kannattavuus on pysynyt heikkona. Toissa vuonna kaikkien merkkiliikkeiden yhteenlaskettu nettotulos jäi vain 8 miljoonaan euroon. Yhteenlaskettu liikevaihto oli 6 miljardia euroa, joten autoliikettä kohti nettotulos oli ainoastaan 80 000 euroa.

Viime vuoden nettotuloksia ei ole vielä saatu koottua, mutta uusien autojen myynnissä ei tapahtunut viime vuonna merkittävää muutosta toissa vuoteen verrattuna. Viime vuonna rekisteröitiin 106?000 uutta henkilöautoa ja toissa vuonna 103 000 autoa.

Lähes 70 prosenttia autokauppiaista uskoo, että myynti jää tänä vuonna 100 000–105 000 autoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.