Auton tankkaamisesta napsahti yli 6000 euron lasku

Bensa-asemalla kannattaa olla tarkka kuin lintubongari. Kun dieselmoottoreiden tekniikka on muuttunut entistä hienommaksi ja herkemmäksi, väärän polttoaineen lorottaminen saattaa kostautua tylysti.

Autotoimitukseen soittaneelle jyväskyläläiselle napsahti tankkausvahingosta 6 100 euron korjauslasku. Soittokierros autokorjaamoille paljastaa, ettei se ole lainkaan ainutlaatuinen tapaus.

– Ikävä kyllä, Jyväskylässä on kuultu isommistakin remonttilaskuista. Pahimmillaan koko polttoainejärjestelmä pitää uusia, jos autolla on ehditty ajaa väärän tankkauksen jälkeen, sanoo Jyväskylän Autotarvike Oy:n korjaamopäällikkö Timo Mikkonen.

Jos dieselmoottori imaisee bensiiniä, polttoaineputkiston lisäksi saatetaan joutua vaihtamaan esimerkiksi pumput, suuttimet ja suodattimet. Pahimmat ongelmat aiheutuvat, jos pienet metallilastut ovat päässeet rikkoutuneen pumpun kautta polttoainejärjestelmään.

Väärän polttoaineen ongelma korostuu dieseleissä kahdesta syystä. Bensiinimoottori ei ole aivan yhtä arka väärälle polttoaineelle kuin diesel. Lisäksi tankkausasemien bensiinipistooli on yleensä pienempi kuin dieselin, joten bensiinin loruttaminen dieselin sijaan on helpompaa kuin päinvastoin.

Jos huomaa tankanneensa väärää polttoainetta, autoa ei saa missään tapauksessa käynnistää. Äkkiä auto hinaukseen ja pajalle, eikä lasku tyhjennyksestä ja huuhtomisesta välttämättä ole kuin joitakin satoja euroja.

Virhetankkaajan murhetta syventää se, että lasku on pääsääntöisesti maksettava omasta kukkarosta. Vakuutusyhtiö Ifin korvauspäällikön Sami Salosen mukaan mukaan väärän polttoaineen tankkaamisesta ajoneuvolle aiheutuvat vauriot eivät ole autovakuutuksesta korvattavia.

Ajoneuvon hinauskulut korjaamolle polttoainetankin tyhjennykseen tai polttoainejärjestelmän puhdistukseen ovat sen sijaan Ifissä vakuutuksesta korvattavia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.