Autovuokraamot hämmästyivät: Japanissa joka kahdeksas vuokraaja ei aja autolla lainkaan – vuokra-autoihin mennään pomoa pakoon

Maailman ruuhkaisten miljoonakaupunkien ongelmat kuulostavat suomalaisen korviin usein oudoilta. Niin tämäkin.

Japanin suurimmat autovuokraamot alkoivat viime vuonna ihmetellä, kun monilla vuokratuilla autoilla ajettiin vain satoja metrejä tai ei lainkaan. Esimerkiksi Tokiossa autot saattoivat seistä vuokraamon parkkiruudussa, vaikka asiakas maksoi niiden käytöstä mukisematta.

Vuokraamoissa heräsi epäilys autojen jonkinlaisesta laittomasta käytöstä.

Selitys oli yksinkertainen – joskin yllättävä. Tokiolaiset hankkivat omaa rauhaa vuokraamalla auton.

Vuokra-autoissa soitetaan puheluita ja tehdään tarkkuutta vaativia töitä, joihin keskittyminen ei joidenkin ihmisten mielestä suju meluisassa toimistossa. Osa vuokraajista sanoi vain lepäävänsä hetken, kun se ei Tokion keskustassa muuten onnistu. Vuokra-auton on myös kerrottu olevan lyömätön paikka syödä omia eväitä tai paeta pomon ja kollegoiden katseita.

Autovuokraamo NTT Docomon kyselyn mukaan vuokraajat ovat hyödyntäneet autoja esimerkiksi sopimusneuvotteluihin, englanninkielen oppituntiin ja tavaroiden säilyttämiseen työpäivän ajan.

Kolmen suuren vuokraamon (Orix, Times24 ja NTT Docomo) mukaan tällä hetkellä joka kahdeksas autonvuokraus Tokion keskusta-alueella on ajomääriltään nollan kilometrin luokkaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .