BMW, Ari Vatanen ja tislatun veden ihme

Lukijamme kummastelee, miksi ex-rallikuski häärii vesipullon kanssa Bemarin tavaratilassa.

Loppuviikon lukijakysymyksessä päädytään Ari Vatasen kautta harvinaiseen Bemariin. Lukijamme ei pelkästään kysy, vaan samalla vinkkaa Pistonheads-verkkosivulla julkaistuun Vatasen hastatteluun, jota hänen mukaansa on "veret seisauttavan sympaattinen".

Mutta tässäpä se varsinainen kysymys:

"Yhdessä haastatteluun liitetyssä kuvassa Vatanen kaataa BMW M4 GTS:n tavaratilan pohjassa olevaan säiliöön pullotettua vettä. Mikä tämä vesioperaatio on?"

Kyseessä on Boschin kehittämä vesiruiskutusjärjestelmä, jolla BMW M4 GTS:ssä haetaan lisätehoja. Imusarjaan suihkutetaan viiden litran säiliöstä tislattua vettä, joka viilentää imuilmaa ja siten myös moottoria. Näin saavutetaan korkeampi hyötysuhde ja suuremmat tehot. Noin 700 kappaleen erikoiseränä valmistettu, urheilullinen BMW M4 GTS on ensimmäinen sarjavalmisteinen auto, jossa järjestelmää käytetään. Niinpä hyvin harvalla on siitä omakohtaisia kokemuksia.

Bosch joka tapauksessa uskoo vesiruiskutusjärjestelmään, koska sen avulla voidaan myös alentaa polttoaineen kulutusta ja vähentää joidenkin komponenttien kulumista. Viisi litraa tislattua vettä riittää Boschin mukaan 2 500–3 000 kilometrin perusvauhtiseen arkiajoon. Bosch ennakoi, että järjestelmä tulee useisiin vuonna 2019 julkistettaviin automalleihin.

Niin, ja vielä siitä Vatasen haastosta. Kannattaa tosiaan vilkaista Pistonheadsin verkkosivusto, jos englannin kieli on hallussa.