EU haluaa pistää liikennemerkkejä uusiksi

Euroopan unioni kaavailee liikennemerkkien yhdenmukaistamista jäsenmaissaan.

Euroopan komissiossa uskotaan, että noin kymmenen vuoden kuluttua on joka toisessa EU-alueella liikkuvassa autossa järjestelmä, joka havaitsee liikennemerkit ja välittää ne kojelautaan kuljettajan nähtäväksi. Jo tällä hetkellä liikennemerkkejä lukevia järjestelmiä on esimerkiksi Fordeissa, Opeleissa ja Volvoissa. Kaikkia EU-maiden liikennemerkkejä älyjärjestelmät eivät kuitenkaan osaa lukea.

Joissakin EU-maissa on jo aloitettu liikennemerkkien uudistaminen. Sen sijaan esimerkiksi euroskeptisessä Britanniassa ajatusta vastustetaan, koska liikennemerkkien uudistamisen ja vaihtamisen lasketaan maksavan satoja miljoonia euroja.

Suomessa tietoihin suhtaudutaan rauhallisesti.

– Meillä ei ole tietoa, pitääkö suomalaisia liikennemerkkejä päivittää, sanoo liikenne- ja viestintäministeriön yli-insinööri Mikko Karhunen.

Karhunen muistuttaa, että Suomessa jo noudatetaan eurooppalaista liikennemerkkistandardia, jossa määritellään värikoordinaatit ja heijastusvuusvaatimukset.

– Liikennemerkkien perussymboliikka määritellään EU:ta laajemmin niin sanotussa Wienin tieliikennesopimuksessa. Sen symboliikasta on mahdollista poiketa tekemällä varauma sopimukseen. Suomen ainoa varauma merkkisymboliikasta on linja-autopysäkkimerkissä, joka meillä poikkeaa väreiltään ja layoutiltaan sopimuksen merkistä, toteaa Karhunen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.