Ei teille sitten kelvannut tämäkään – BMW Z1 ja luovasti laskeutuvat ovet

Autoteollisuuden historia on notkollaan keksintöjä, joita valmistajat ovat ryhtyneet esittelemään intoa pinkeänä. Autoinsinöörien ajatukset on voinut lähes kuulla: "Tässäpä teille, kuluttajat, nyt niin hieno innovaatio, että eiköhän ala myynti rullata."

Toukokuussa esittelemme ei-teille-sitten-kelvannut-tämäkään -sarjassa näistä parhaita tai pahimpia – jokainen voi vapaasti päättää, mihin lokeroon ideat itse sijoittaisi. Yhteistä näille tuotekehitysosastojen kirkkaille välähdyksille on, että ne poistuivat tuotannosta melko pian. Ideat siis kaikesta kuninkuudestaan huolimatta sakkasivat.

BMW esitteli Frankfurtin autonäyttelyssä vuonna 1987 uutuusmalli Z1:n. Erään lahtelaisbändin lyriikkaa lainaten autossa kieltämättä oli bodya, sporttia ja tsemppistä. Nimikin oli valmistajan mielestä ylevän enteellinen: Z napattiin saksan sanasta Zukunft (= tulevaisuus) ja ykkönen viittasi siihen, että tämä valioyksilö kuuluu kaikin tavoin paalupaikalle.

Autossa oli useita tuoreita ja rohkeita ratkaisuja, esimerkiksi lasikuitukori ja hiilikuituinen pohjalevy. Eniten Frankfurtin autonäyttelyssä ja sen jälkeenkin keskusteluttivat Z1:n alas aukeavat ovet. Ne kummastuttivat ja kaiketi myös ihastuttivat, sillä BMW:lle tuli noin 3 500 uutuusmallin tilausta ennen kuin ensimmäinen uunilämmin Z1 pulpahti ulos tuotantolinjalta.

Ovet laskeutuivat sähköisesti rungon sisään. 2-ovisella avoautolla saattoi siis ajaa ovet auki tai kiinni. BMW ilmeisesti päätteli, että ilman ovia ajaminen nousisi kesäisin hitiksi, koska autohistoriasta löytyi joitakin suosittuja roadstereita, joiden ovet saattoi helposti poistaa.

BMW Z1:n valmistusmääräksi jäi 8 100. Sitä valmistettiin vuosina 1989–91.

Alas liukuvat ovet eivät ehkä olleet mallin alasajon syy, mutta eipä mikään valmistaja ole ideaa samalla reseptillä halunnut sittemmin kopioida, joten runkoon laskeutuvat ovet levätkööt rauhassa autoalan turhien keksintöjen suurella hautausmaalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.