Esteettömät taksit kohentuvat

Uusi asetus parantaa esteettömien taksien määrää ja laatua. Vammais- ja pyörätuolikuljetusten odotusajat venyvät pitkiksi, koska kysyntä ylittää tarjonnan.

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus taksiliikenteessä käytettävän esteettömän kaluston laatuvaatimuksista astui voimaan 1.10.2009.

Uuden asetuksen lähtökohtana on auton turvallisuus ja mukavuus matkustajan kannalta. Asetus tulee parantamaan merkittävästi sekä esteettömien kuljetusten laatua että saatavuutta.

Uudet esteettömät


Esteettömällä taksilla voidaan hoitaa pääosin samoja kuljetuksia kuin invataksilla, mutta niiden tekniset määräykset on laadittu pienemmälle kalustolle soveltuviksi. Esteettömään taksiin vaaditaan esimerkiksi vain yksi pyörätuolipaikka invataksin kahden pyörätuolipaikan sijaan.

Uuden asetuksen mukaan esteettömässä taksissa on oltava yksi pyörätuolipaikka ja standardinmukainen pyörätuolin kiinnitysjärjestelmä, jonka avulla sekä pyörätuoli että sen matkustaja voidaan turvallisesti kiinnittää matkan ajaksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa pyörätuolin kiinnittämistä neljästä pisteestä ja matkustajalle vähintään kaksipistevöitä. Aiemmin kiinnitystapaa ei ollut määritelty, mikä altisti turhille onnettomuuksille.

Lisäksi pyörätuolia varten vaaditaan joko yhtenäinen kulkuluiska tai invataksin tapaan koneellinen nostin. Aiemmin käytössä on saattanut olla turvallisuudeltaan epävarmoja irrallisia luiskia.

Asetuksessa on tarkat määritykset myös pyörätuolipaikkaa varten tarvittavista leveys- ja korkeusmitoista, kulkuaukon mitoista sekä lattian kaltevuudesta kulkuluiskan ja pyörätuolipaikan osalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.