Filmitähden ainutlaatuinen ja arvokas avoauto päätyi Muurameen

Margaret Lockwoodin ensimmäisten runsaiden tilipussien kunniaksi rakennettu Delage on osa Risto Harvian kokoelmaa.

Kahdeksan vuosikymmentä sitten brittinäyttelijä Margaret "Mary" Lockwood alkoi saada ensimmäistä kertaa elämässään todella hyvää palkkaa työstään. Niinpä hän päätti juhlistaa menestystään tilaamalla avoauton, jollaista ei olisi kenelläkään muulla. Ranskalainen luksusautojen valmistaja Delage ja brittiläinen koritehdas Coachcraft ottivat filmitähdeltä tehtävän vastaan.

Mittatilaustyönä syntyi neliovinen Delage D6-70 Coachcraft Tourer, vuosimallia 1938. Se on yksittäiskappale, jossa on 4-vaihteinen Cotal Electricityn valmistama vaihteisto ja hydrauliset jarrut.

Keskisuomalaisittain mielenkiintoista autossa on sen nykyinen sijainti. Delage on osa muuramelaisen Risto Harvian laajaa autokokoelmaa.

Miten auto päätyi Muurameen?

– Pari vuotta sitten huomasin, että Delage oli myytävänä Belgiassa. Auto oli puolittain entisöity. Sen sisustus oli tekemättä, kattoa ei ollut ja kromiyksityiskohtia puuttui. Tekniikka oli säilynyt hyvin, ja auto alkoi kiinnostaa minua välittömästi. Kaupat tehtiin, ja sitten alkoi entisöinnin saattaminen loppuun, sanoo Harvia.

Kiinnostiko autossa sen ainutkertaisuus automallina vai omistukseen liittyvä tarina?

– Molemmat. Julkisuuden henkilöön liittyvä tarina tuo autolle lisäarvoa, mutta onhan tämä Delage erittäin kiinnostava muutoinkin. Uniikki auto on aina uniikki, toteaa Harvia.

Risto Harvia on yksi Suomen tunnetuimmista autokeräilijöistä. Hän sanoo kokoelmansa olevan "merkittävä", mutta ei halua yksilöidä sitä tarkemmin.

– Koen vanhojen autojen entisöimisen myös kulttuurihistoriallisena tekona. Näin pystytään autoteollisuuden teknistä kehitystä seuraamaan, esittelemään ja vaalimaan luontevasti.

– Tietenkin hankin ennen muuta sellaisia autoja, joiden arvo tulevaisuudessa kohoaa. Vaikka autoharrastus on mahtavaa puuhaa, ei siihenkään kannata rahaa harkitsemattomasti haaskata, naurahtaa Harvia.

Delage D6-70 Tourer on yleisön nähtävillä Lahdessa 5.-6. toukokuuta järjestettävässä Classic Motorshow´ssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.