Ford romahti, Tesla pinnisti – tässä ovat suomalaisen autokevään suuret häviäjät ja voittajat

Traficomin tilastot henkilöautojen ensirekisteröinneistä maaliskuussa Suomessa eivät vielä näytä koronaviruksen vaikutusta. Koska kyse on uusien autojen luovutuksista, asiakkaat ovat tilanneet autonsa pääosin viime vuoden loppupuolella. Silloin ei korona ollut ehtinyt edes painajaisuniin.

Niinpä ensirekisteröinneissä kaikki näyttää maaliskuussa varsin normaalilta. Suomessa ensirekisteröitiin 9 194 henkilöautoa. Se on 85 vähemmän kuin samaan aikaan vuotta aiemmin, joten tilastoista ei löydy enteitä romahduksesta.

Monilla alueilla maaliskuu 2020 oli jopa edellistä vuotta vilkkaampi. Esimerkiksi Keski-Suomessa ensirekisteröinnit lisääntyivät noin 18 prosenttia.

Automerkeittäin maaliskuusta on helposti poimittavissa kuusi selvää voittajaa ja kuusi häviäjää verrattuna edelliseen vuoteen.

Prosentuaalisesti suurimman kasvun merkitytti Tesla, joka maaliskuussa lähes tuplasi vuoden takaiset ensirekisteröinnit. Uuden Teslan otti maaliskuussa 2020 käyttöönsä peräti 303 suomalaista, kun vuosi sitten vastaavaan aikaan luku oli 153.

Määrällisesti tuntuvan plussa kirjauttivat myös Toyota (+180), Mercedes-Benz (+140), Škoda (+116), Kia (+98) ja Renault (+63).

Rankasti miinukselle ropsahtivat vuodessa Ford (-225), Volkswagen (-172), Nissan (-161), Hyundai (-86), Honda (-55) ja Suzuki (-54).

Autokaupan todellinen korona-ahdinko alkaa pian näkyä tasaisena ja nopeana laskuna ensirekisteröintitilastoissa, mutta todellinen romahdus paljastuu jo nyt tilauskirjoissa. Uusien autojen tilaajat olivat maaliskuussa vähissä eikä huhtikuu muuta mitään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.