GM:n Venäjä-allergia vie Saabin giljotiiniin

Autonvalmistaja Saabia ei ruotsalaistietojen mukaan pelasta enää mikään. Saabin omistaja General Motors on viime päivinä tiettävästi käsitellyt enää yhtä Saab-tarjousta, mutta sekään ei myyjää tyydytä.

Viimeinen vakavasti otettava ostajaehdokas on ollut hollantilainen urheiluautovalmistaja Spyker Cars N.V. Sen tarjouksessa on kuitenkin kolme kohtaa, joita GM ei voi niellä. Spyker haluaisi maksaa osan kauppasummasta omilla osakkeillaan, mikä käytännössä tarkoittaisi GM:lle osaomistajuutta Saabissa. Eikä GM enää halua jäädä kiinni Saabiin, jota se ei ole saanut koskaan kannattavaksi.

Toinen ongelma on Saabin käypä arvo, jossa GM ja Spyker ovat yhä kaukana toisistaan.

Lisäksi GM näkee punaista katsellessaan Spykerin osakkeenomistajien luetteloa. Spykerin suurimmat omistajat ovat venäläiset Vladimir ja Alexander Antonov. He isännöivät yhtiöstä noin kolmasosaa, ja Vladimir on Spykerin hallituksen puheenjohtaja. GM pelkää Saabin tietotaidon siirtyvän Antonovien mukana Venäjän autoteollisuuteen.

Samaan GM:n Venäjä-allergiaan kaatui syksyllä Opelin myynti Magnalle, jolla myös on vahvat Venäjä-kytkyt.

General Motors on luvannut ilmoittaa Saabin myymisestä tai teloittamisesta tällä viikolla. Toisaalta: GM on luvannut tuon saman ilmoituksen jo kolme, neljä kertaa aiemminkin.

Aika outo juttu tämä Saab-piirileikki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.