Harrastaja: Valtio tyrkkää motoristit terasseille

Uutta moottoripyöräveroa vastustava nettiadressi keräsi parissa päivässä 20 000 nimeä.

Suomessa kaavaillaan ajoneuvoveroa moottoripyörille, veneille ja moottorikelkoille. Varsinkin motoristien etujärjestö Smoto ja moottoripyöräalan kaupalliset toimijat ovat esittäneet valmistelussa olevasta verosta kitkeriä kommentteja.

Vähän hiljaisemmalla tavalla mutta aktiivisesti vastustavat veroa myös harrastajat. Tiistai-iltana internetissä avatussa adressissa moottoripyörät, veneet ja moottorikelkat pidettävä verottomina oli perjantaina puolenpäivän kieppeillä jo noin 21 000 allekirjoitusta ja yli 900 kommenttia.

Adressista löytyy esimerkiksi jyväskyläläisen Alpertti Rieskjärven nimi. Mikä harrastajaa eniten nyppii suunnitellussa verossa?

– Ongelma on siinä, että kausiluonteisuuden takia moottoripyörien ajoneuvovero olisi pitkälti omistamisen verottamista eikä käytön verottamista. Autolla sentään voi ajaa ympäri vuoden. Minulla on kaksi moottoripyörää, joista joutuisin maksamaan verot, vaikka ne olisivat poissa liikennekäytöstä. Tunnen ihmisiä, jotka keräilevät kaksipyöräisiä. Jotkut heistä joutuisivat maksamaan verot kymmenestä pyörästä, joilla ei edes ole todellista taloudellista arvoa.

– Vero saisi monet ihmiset luopumaan harrastuksestaan. Moottoripyöräilyn luulisi kuitenkin olevan yhteiskunnan kannalta tuntuvasti parempi harrastus kuin olutterasseilla istuminen, sanoo Rieskjärvi.

Rieskjärvi muistuttaa, että moottoripyörien omistajia muistetaan ihan riittävästi pakollisilla vero- ja vakuutusmaksuilla.

– Valtion pitää tietenkin saada tuloja, mutta keräähän se jo nyt rahaa sekä moottoripyörien että polttoaineen kaupasta. Niihin summiin tulisi vääjäämättä raju pudotus, kun uusi ajoneuvovero iskisi sekä uusien pyörien myyntiin että mp-matkailuun, toteaa Rieskjärvi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.