Herätys Jyväskylän päättäjät – karavaanarien huomioiminen olisi suurta viisautta

Jyväskylässä kävi poikkeuksellisen paljon karavaanareita viime viikonloppuna. Vetonaulana oli messutapahtuma, jonka Jyväs-Caravan Oy järjesti Seppälänkankaalla. Järjestäjän mukaan messuille osallistui 4 000 kävijää.

Tapahtuman yhteydessä nousi esiin, että Jyväskylän kaupungilla on parantamisen varaa caravanmatkailun puitteissa. Kookkaille ajoneuvoille on hankala löytää pysäköintipaikkaa ja matkaparkin puute saa turistit kaasuttamaan kaupungin ohi.

Messuvieraille oli järjestetty Grafilan pihaan tilapäinen matkaparkkialue, jota hoiti SF-Caravanin paikallisyhdistyksen talkooväki. Alueella yöpyi noin 200 matkailuajoneuvoa.

– Caravantapahtuma on hyvä esimerkki siitä, että matkaparkille on tilausta, toteaa SF-Caravan Keski-Suomi ry:n puheenjohtaja Jouko Ahonen.

SF-Caravan Keski-Suomi pitää yllä kahta caravanaluetta, Lintulahtea Äänekoskella ja Hietasaarta Uuraisilla. Niissä on ollut jopa 35 000 yöpymisvuorokautta vuodessa.

– Usein meidän alueelle tuleva karavaanari toteaa, että olisivat jääneet päiväksi tai pariksi Jyväskylään, jos siellä olisi hyvä paikka, missä pysähtyä.

Ahosen mielestä Jyväskylässä ei oikein ymmärretä caravanmatkailun arvoa. Laajavuoressa on pienehkö alue karavaanareille, mutta järvetön miljöö koetaan karuksi.

– Sanoisin Jyväskylän päättäjille, että karavaanarit kannattaa hyödyntää. Olisi kaupungin tehtävä järjestää vähintään matkaparkki, se on eduksi imagolle ja liike-elämälle eikä edes iso investointi.

Matkaparkilta vaaditaan suihkutila, vesipiste ja jäteveden tyhjennyssäiliö. Ne ovat jo olemassa veneilijöitä varten Lutakon satamassa ja voisivat palvella myös karavaanareita.

– Takavuosina saimme kaupungin kanssa neuvoteltua muutaman paikan satamaan, mutta nyt niitäkään ei enää ole rakennustyömaiden takia. Yksi potentiaalinen paikka olisi Noukanniemi Vaajakosken suunnalla Päijänteen rannalla, vinkkaa Ahonen.

Caravanmessujen järjestelyistä vastaava Jyväs-Caravan Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Käyhkö on samoilla linjoilla siitä, että karavaanarit tulee ottaa paremmin huomioon kaupungin taholta.

– Jyväskylässä voisi olla nykyistä paremmat puitteet karavaanareille matkaparkin ja leirintäalueen osalta. Tutkimuksen mukaan caravanpariskunta jättää seutukunnalle rahaa yli 200 euroa leirintävuorokaudelta. Tämä kannattaisi ottaa kaupungin päättäjien ja seudun matkailua kehittävien huomioon, ja miettiä sopivaa matkaparkkipaikkaa kaupungin läheisyyteen, toteaa Käyhkö.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .