Hidastetöyssyissä ei pidä liioitella

Töyssyjä siellä, töyssyjä täällä, töyssyjä monella tiellä. Korotuksia kutsutaan hidasteiksi, mutta ei se tarkoita, että niihin tarvitsee vauhtia kokonaan pysäyttää. Silti ajoteillä tehdään nopeita jarrutuksia juuri ennen töyssyä, mikä tuo yllättäviä tilanteita jarruauton perässä ajaville.

Hidasteita rakennetaan yleensä silloin, kun halutaan parantaa tiellä liikkujien ja etenkin kevyen liikenteen turvallisuutta eivätkä ajoneuvojen vauhdit ole muin keinoin pysyneet sallituissa rajoissa.

Näin esimerkiksi Vaajakoskentiellä, jonka pompuista varoitetaan liikennemerkein, ja suositellaan käyttämään moottoritietä vaihtoehtoisena väylänä. Aholaidan ja Halssilan välille mahtuu monta töyssyä, jotka ovat suojatien yhteydessä. Nopeusrajoitus on 40 km/h.

Ei pitäisi olla hankalaa ajella noin puolentoista kilometrin pätkää rajoituksen mukaan. Kuitenkin moni kuljettaja on omaksunut ajotavan, että kaasutellaan töyssyjen välit ylinopeutta ja jarrutellaan hidasteelle. Kovin on nykivää ja polttoainetta kuluttavaa. Ja liukkailla riskaabelia turvaväleistä huolimatta.

Tätä jarruleikkiä seuratessani olen miettinyt, että eivätkö nykyautot kestä töyssyjä vai mikä on syynä moiseen tautiin. Pomppukammo ilmenee myös siten, että töyssyjä kierretään ja pujotellaan milloin mitenkin. Maavaraa näyttäisi autoissa riittävän, joten pohjakosketuksen pelko tuskin on oikea diagnoosi.

Kysyin asiasta Autokoulu Moottorista. Mitä teillä opetetaan töyssyihin ajamisesta?

– Töyssyissä ei ole ongelmaa, kun ajetaan rajoitusten mukaan. Tietenkin pitää tarkkailla kevyen liikenteen toimintaa, mutta hirveästi ei tarvitse jarrutella, kertoi liikenneopettaja Ilkka Ilomäki.

Miksi sitten jarrutellaan ja madellaan töyssyn yli, pelätäänkö ehkä, ettei auto kestä?

– Ei siinä tarvitse kenenkään hätäjarrutusta tehdä. Kun vaan keventää kaasua, niin se monesti riittää.

Nykyautojen jouset siis kestävät pienet pomput, kun ajetaan normaalinopeutta?

– Kyllä kestää tai jos ei sitä kestä, niin sitten on syytä viedä jo huoltoon, tuumasi Ilomäki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.