Hollantilaisella otteella parannuksia liikenneturvallisuuteen – voi jopa pelastaa ihmishenkiä

Hollannissa auton oven turvallinen avaaminen opetetaan jo lapsesta asti. Nyt Liikenneturva alkaa tuoda samaa kulttuuria Suomeen.

Hollantilainen ote, eli niin kutsuttu Dutch Reach toimii siten, että auton ovi avataankin kauemmalla kädellä ovesta lähimmän sijaan. Toisin sanottuna Suomessa kuski avaa auton oven oikealla kädellään ja apukuljettaja vasemmalla. Näin rintamasuunta kääntyy väkisin katsomaan ikkunasta ulos, jolloin takaa tulevan liikenteen havainnoiminen helpottuu.

– Hollantilaisen otteen omaksuminen varmistaa, että taaksepäin tulee katsottua ennen oven avaamista. Se voi vähintäänkin ehkäistä onnettomuuksia, mutta jopa pelastaa esimerkiksi pyöräilijän hengen, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Otteen kotimaassa tapaa opettavat niin vanhemmat kuin koulutkin. Se on pakollinen osa ajokoetta.

– On autosta nousevan vastuulla katsoa, tuleeko takaa joku. Suoraan pyöräilijän eteen avautuva ovi on suuri turvallisuusriski. Tästä huolimatta pyöräilijän kannattaa olla varuillaan ja jättää turvaväliä autoihin.

Liikenneturva arvioi, että pelkästään Helsingin seudulla poliisin tietoon tulee kymmenkunta ovikolaria vuodessa. Maanlaajuista tilastoa ei ole saatavissa, mutta arvioiden mukaan suuri osa ovikolareista voi myös jäädä ilmoittamatta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .