Honda Insight toi sähköä hybridikauppaan

Hiljaista hyrinää kaupungin kaduilla - kuin kissa kehräisi. Jarrutus risteyksessä ja tulee täysi hiljaisuus. Koeajajat Erja Lehkonen ja Ari Holopainen ihastelivat auton äänettömyyttä moneen kertaan.

Insight on Hondan uusi hybridiauto. Sen tärkeimpänä voimanlähteenä on bensamoottori, mutta se saa lisätukea sähkömoottorilta. Alhaisella nopeudella auto kulkee lyhyitä matkoja pelkästään sähkömoottorin avulla.

Töpseleistä ei tarvitse huolehtia, sillä tämä hybridi ei ole plug-in-malli. Sähkömoottorin virta tulee tavaratilan alle piilotetulta akulta, jota on saatu pienennettyä mukavasti. Se ottaa energiaa talteen jarrutuksista samaan tapaan kuin formula ykköset Kers-järjestelmistään.

Hybridiautot ovat olleet tähän saakka varsin marginaalisia ilmestyksiä liikenteessä. Toyota Prius on ollut oikeastaan ainoa malli, jonka on voinut bongata liikenteessä lähes päivittäin.

Pienet päästöt ja hiljaisuus kiinnostavat monia autoilijoita, mutta vähintään kolmosella alkava hinta on ollut useimmille liian korkea kynnys.

Honda Insightilla on ainakin tässä mielessä etulyöntiasema. Halvimman version hinta on puristettu alle 25 000 euroon, jota voi pitää jonkinlaisena keskiluokan aitana.

Honda on päätynyt yksinkertaisempaan ja kevyempään hybridiratkaisuun kuin Toyota. Toisaalta polttoaineenkulutuslukemat jäävät hivenen Priusta korkeammalle, vaikka siinä on isompi moottori ja enemmän kokoa.

Priusta käytetään takseissakin, mutta Insight on pykälää pienempi. Neljä ihmistä mahtuu mukaan melko mukavasti, mutta takapenkin kova keskipaikka on lähes mahdoton istuttavaksi.

Insightin takalasi on jaettu erikoisesti kahteen osaan. Poikkisuunnassa on keskellä melko leveä palkki, joka aiheuttaa maantiellä katvealueita. Totuttelemista vaatii myös se, että alaosa on tummennettu, yläosa taas kirkas.

Kaupunkiajelu on Insightin ominta aluetta. Insightin hauskin puoli on mittaristo, joka kannustaa taloudelliseen ajoon lehtienkasvattamispelillä ja nopeusmittarin värejä vaihtamalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.